TMMOB: Maden işletmesi kapatılmalı, sorumluları hesap vermeli

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu, Erzîngan'ın Licik (İliç) ilçesinde yaşanan toprak kayması ardından maden işletmesinin derhal kapatılmasını istedi.

Anagold ve Çarlık Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan felakete ilişkin açıklama yapan TMMOB,"İliç'te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları kararı iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmadır" çağrısında bulundu.

Açıklamada, Çöpler Maden İşletmesi'nin 2008 yılından bu yana çevresel felaketlerle gündeme geldiği ve 2021 yılında "ÇED Olumlu" kararı verilen projenin iptali için açılan davada belirtilen risklerin gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Siyanürlü altın madenciliği yönteminin barındırdığı riskler ve bölgenin depremsellik ve heyelan açısından tehlikeleri vurgulanarak, projenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri dile getirildi.

Ayrıca, 2022 yılında yaşanan siyanür sızıntısı sonrası TMMOB'nin suç duyurusunda bulunduğu ve yetkililerin olaya geç müdahale ettiği, şirket hakkında sadece para cezası verildiği belirtildi.

TMMOB, yaşanan süreçte madenin çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit unsuru olduğunu defalarca belirttiğini ve yetkililerin uyarıları dikkate almadığını ifade etti.

TMMOB açıklamasında, "İliç'te yaşanan felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi, tüm ÇED kararlarının iptal edilmesi ve işletmenin derhal kapatılması" çağrısında bulunarak, ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının kaynakları yağmalamasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.