Tülay Hatimoğulları: Kürt halkı diz çökmeyince Kobanê Davası tezgahlandı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "AKP iktidarı Kürt halkına diz çöktüremediği için Kobanî Kumpas Davasını tezgahlamıştır. Veriken kararlar IŞİD yanlısıdır" dedi.

İKİNCİ KOBANÊ DAVASI

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 2. Kobanê Kumpas Davasının ilk duruşmasının görüleceği Sincan Cezaevi önünde açıklama yaptı.
Tülay Hatimoğulları, "Bugün yine Sincan Adliyesi’nin önündeyiz ve yine gündem Kobanî Kumpas Davası. Kobanê Kumpas Davasının ikinci etabı bugün görülmeye başlanıyor. Daha önce biliyorsunuz, bir karara bağlanmıştı dava ve geçmiş dönemde eş genel başkanlığımızı yapmış olan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 13 arkadaşımıza haksız ve hukuksuz bir şekilde neredeyse müebbete yakın cezalar verilmişti" dedi.

Tülay Hatimoğulları, şunları da söyledi:

"Daha önce milletvekili oldukları için isimleri olduğu halde o aşamada yargılanmamış olan Sevgili Hüda Kaya, Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan ve Pero Dündar arkadaşlarımızın ilk yargılamaları bugün gerçekleşecek. Bu davanın bir kumpas davası olduğunun altını sürekli kalın kalın çizdik. Nitekim haklı da çıktık. Ceza alan arkadaşlarımızın hiçbiri isnat edilen suçlardan ceza almış değildir.

İsnat edilen suçlar neydi? 37 kişinin katledilmesinden sorumlu tutulmuşlardı. Birçok kuruma maddi zarar vermekle yargılanıyorlardı. Türkiye kamuoyu Yasin Börü cinayeti şeklinde biliyordu bu olayları. Ancak karar açıklandığı zaman gördük ki arkadaşlarımız isnat edilen bu suçlardan ceza almadı. Zaten hem gizli hem açık tanıkların tanıklıklarına da baktığımız zaman, elle tutulur herhangi bir tanıklığa, elle tutulur herhangi bir delile ve sonuca varamamışlardır. Bugün Kobanê Kumpas Davasındaki iddianame zaten çökmüştür. Arkadaşlarımızın aldığı cezalar parlamentoda, sokakta, parti görevleri sırasında yapmış oldukları konuşmalar ve açıklamalardandır. Tutuklu olan Hüda Kaya arkadaşımızın da yargılandığı Kobanê Kumpas Davasının ikinci etabında yine aynı kumpasın buradaki iddianamede de olduğu gibi devam ettiğini görüyoruz. Sevgili Hüda Kaya 28 Şubat döneminde yargılanmış bir insandır. Aynı Hüda Kaya şu anda Saray’ın yargısı tarafından aynı 28 Şubat mantığı ile yargılanmaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz.

Dün olduğu gibi bugün de taleplerimizi sıralamaktan asla geri adım atmayacağız. Kobanî Kumpas Davası bir kumpas davasıdır. Kobanê Kumpas Davası, AKP ve Saray’ın koltuk değneğine dönüşmüş olan ve Saray’da yazılan iddianamelerle yol alan yargının sonuçlarıdır. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bugün AİHM'in kararları ortadadır. AİHM’in Demirtaş için vermiş olduğu karar, bu davada yargılanan bütün arkadaşlarımızı bağlayan bir karardır. Türkiye AİHS’e taraf bir ülke olarak AİHM kararlarını harfiyen yerine getirmelidir. AİHM kararları der ki Türkiye’de yargı taraflı davranmıştır, yargı hukuka göre değil siyasi saiklerle davranmış ve bu kararları vermiştir. Bu kararlar yok hükmündedir ve Kobanê Kumpas Davasında yargılananlar derhal serbest bırakılmalıdır demektedir. Biz AİHM kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz.

'KÜRT HALKINA DİZ ÇÖKTÜREMEDİĞİ İÇİN BU DAVAYI TEZGAHLADI'

Kobanê Kumpas Davasının esas hikayesinin başlama noktasını herkes biliyor. Kobanê IŞİD’e karşı en güçlü mücadelenin yürütüldüğü yerdir. Kobanê’yi bütün dünya IŞİD’e karşı verilen onurlu mücadeleyle tanımıştır. IŞİD, o dönemde Irak’tan Türkiye sınırlarına kadar Levant bölgesinin tamamında bir İslam devleti kurmak amacıyla Müslümanlar da dahil olmak üzere herkesi katletmiş bir örgüttür. Bu katliamcı örgüte, bu kadınlara yönelik düşmanca politika yürüten tecavüzcü ve katliamcı örgüte karşı Kobanê halkı, Kürt halkı güçlü bir direniş sergilemiştir. Ve bu direniş bütün Türkiye ve Dünya’da büyük büyük bir takdirle karşılanmıştır. Ama ne var ki AKP, HDP’nin siyaseten elini bükemediği için, Kürt halkına diz çöktüremediği için Kobanê Kumpas Davasını tezgahlamıştır. Bu tezgahı asla kabul etmiyoruz. Kobanê Direnişi onurlu bir direniştir. Kobanî Direnişine sadece HDP’liler sahip çıkmamıştır; Türkiye’de demokrasiden yana olan, IŞİD zihniyetine karşı olan herkes Kobanê’nin direnişini takdirle karşılamıştır. Dünya kamuoyu için de öyledir.

'IŞİD'İN LEHİNE KARARLAR'

Davada verilen kararlar, Kobanê Kumpas Davasında arkadaşlarımıza verilen 400 küsur sene cezalar IŞİD’in ekmeğine yağ sürmüştür. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Verilen bu cezalar, IŞİD yoluna devam diye altın tepside sunulmuş cezalardır. Bu karar IŞİD yanlısı bir karardır. Bu kararları asla kabul etmiyoruz. Hüda Kaya’nın tutuklu yargılandığı, diğer arkadaşlarımızın ise tutuksuz yargılandığı Kobanê Kumpas Davasının ikinci etabında bütün arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Bugün şayet zerre kadar vicdan varsa, hukuk gözetliyorsa, IŞİD karşıtlığı gözetliyorsa, arkadaşlarımızla ilgili verilmesi gereken karar da beraat kararıdır. Bizler dün olduğu gibi bugün de bu kumpas davalarına karşı DEM Parti ve demokrasi güçleri olarak mücadele etmeye devam edeceğiz."