Türkiye’de seçmen erken seçim istiyor

Yayınlanan bir rapora göre Türkiye’de giderek artan ekonomik kriz, siyasi kriz seçmenin erken seçim talebini de arttırdı. Raporda seçmenlerin yüzde 58’inden fazlasının erken seçim istediği belirtiliyor.

Türkiye’nin sorunları üzerine araştırmalar yapan Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin son yayınladığı Türkiye Geneli Seçim Gündemi ve Seçmen Nabzı adlı raporda, erken seçim talebi öne çıktı.

Araştırmaya göre bir yıl içerisinde ekonomik olarak durumlarının kötüye gittiğini belirtenlerin oranı %71.7 iken, %16.4’ü değişmediğini, %11.9’u ise iyiye gittiğini belirtti.

Katılımcıların %58.5’i erken seçimin olması gerektiğini dile getirirken ‘Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz’ seklinde sorulan soruda ise en çok oran kararsızlar ve oy vermeyeceğini söyleyenlerin çıkması dikkat çekici.

Araştırmada dikkat çeken diğer bir konu, CHP’nin yanı sıra ırkçı-faşist Zafer Partisi’nin de oylarında görülen artış oldu. AKP ve MHP’nin oy oranlarında düşüş olurken, DEM Parti’nin kendi oyunu koruduğu belirtildi.

Araştırma sonuçlarına göre, kararsızlar ve oy vermeyeceğini söyleyenler dağıtıldığında, ‘Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz’ sorusuna verilen cevaplar şu şekilde;

CHP: Yüzde 33.5

AKP: Yüzde 27.1

DEM Parti: Yüzde 10.6

MHP: Yüzde 9.5

Zafer Partisi: Yüzde 5.6