Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da Dünya Kobanê Günü selamlandı

Türkiye ve Kuzey Kurdistan kentlerinde halklar Dünya Kobanê Günü'nü selamladı.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle birçok kentte eylem-etkinlikler düzenlendi.

 
ANKARA
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Ankara İl Örgütü yöneticileri de katıldı. İHD Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, “Bizler, insan hakları savunucuları olarak DAİŞ’e karşı Kürt halkının 134 günlük direnişini selamlıyoruz" dedi.

Kürt halkının DAİŞ saldırılarına karşı 134 gün direniş gösterdiğini ve Kobanê’yi özgürleştirdiğini söyleyen Aslı Saraç, direnişi selamladıklarını belirtti. Saraç, “134 günün sonunda Kobanê kenti saldırganlardan temizlendi. Bu 134 gün boyunca büyük acılar yaşandı. Kobanê ve köylerine, araçlarla giren IŞİD üyeleri kadın ve çocuklara, tüm sivillere ateş açtı. Girdikleri her evde savunmasız birçok insanı acımasızca katlettiler. Bütün bunlar dünyanın gözleri önünde oldu. Bizler, insan hakları savunucuları olarak IŞİD’e karşı Kürt halkının, 134 günlük direnişini selamlıyoruz. Tüm dünyada barış ve demokrasi isteğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Dünya Kobanê Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.


RIHA
DBP, HEDEP ve HDP, Riha'nın Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Barış Anneleri Meclisi, Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda kişi eyleme katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Garip Yeşil, Kobanê'de ortaya konulan direnişe dikkat çekti.

 
MÊRDÎN
1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Mêrdîn’de HDP, HEDEP ve DBP tarafından düzenlenen programlar kapsamında mezarlık ziyaretleri yapıldı. Nisêbîn (Nusaybin) ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerindeki programlar kapsamında Kobanê Direnişi sırasında şehit düşenlerin mezarlıkları ile Pirsus (Suruç) Katliamı’nda katledilenlerin mezarları başında anma yapıldı.
Nisêbîn’de HDP İlçe Eşbaşkanı Şindar Akıncı, Kobanê’de vahşi saldırılara karşı tarihi bir direniş verildiğini dile getirerek, Kobanê’ye saldırıları kabul etmeyeceklerini söyledi.
Qoser’de Pîrsus Katliamında hayatını kaybeden Murat Yurtgül ile Emrullah Akhamur’un mezarı başında yapılan anmada konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav ise, “Onların elinde silah değil, kalem vardı ve Kobanêli çocuklara oyuncak götüreceklerdi. Ancak işgalci sistem çocuklarımızı katletti. Onlar ise özgürlük güvercini oldular. Bu vahşeti bir kez daha kınıyoruz” dedi.
HEDEP Mêrdîn İl Eşbaşkanı Alaaddin Turan ise "Faşizme karşı büyük bir savaş yaşandı ve kazanıldı. Bu dünyada bir örnektir” dedi. Murat Yurtgül’ün amcası Yusuf Yurtgül de Ortadoğu’da devam eden savaşa dikkat çekerek, Kürtlere yönelik ırkçılığın son bulması gerektiğini belirtti.

 
WAN
Dünya Kobanê Günü’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi de basın açıklaması yaptı. Şube binasında yapılan açıklamada konuşan dernek yöneticisi Ayten Kıran, DAİŞ’e karşı verilen direnişi selamladıklarını ifade etti.

 

AGIRÎ
Dünya Kobanê Günü’nde Agirî’de de kutlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bazîd ilçe örgütü tarafından parti binasında gerçekleştiriler kutlamaya çok sayıda kişi katıldı.
HDP ilçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan'ın günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmanın ardından çocukları Kobanê direnişinde şehit düşen aileler, hazırlanan pastayı kesti. 20 Mayıs 2015’te Serekaniyê’de DAİŞ ile yaşanan çatışmada şehit düşen YPG’li Mustafa Kızılkaya’nın babası Hasan Nuri Kızılkaya da etkinliğe katıldı.


AMED
1 DBP Amed İl Örgütü öncülüğünde siyasi parti ve kurumlar tarafından Rezan ilçesindeki partinin il binası önünde açıklama yapıldı.
DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, Kurdistan’ın dört parçasındaki Kürtlerin yıllardır saldırı, baskı, yok sayılma, işkenceye karşı direndiğini söyledi, "Kobanê’ye sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz. Kobanê ve Rojava’yla dayanışmayı güçlendirin” dedi.

 
SÊRT
Sêrt’e HEDEP İl Örgütü önünde yapılan basın açıklaması ile 1 Kasım Dünya Kobanê Günü selamlandı. Eyleme TJA, Barış Anneleri Meclisi, görevleri gasp edilen Sêrt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HEDEP, DBP yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

 
WAN
Wan’da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla panel düzenlendi. HEDEP binasında yapılan panelin moderatörlüğünü Sinan Ok yaptı. DBP İl Eşbaşkanı Şengül Polat ve DBP MYK üyesi Ökkeş Kava ise konuşmacı olarak panele katıldı.

Şengül Polat, Kobanê’de kadınlar öncülüğünde büyük bir direnişin verildiğini belirtirken, Ökkeş Kava ise Kobanê’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın evrenselleşen paradigmasıyla kurtarıldığını söyledi. 

 

ÊLIH

Êlih’te, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Êlih merkezde bulunan Asri Mezarlığı’na yapılan ziyarete çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, mezarlıklara karanfiller bırakıldı.