Türkiye’ye sığınan Afgan askerleri ve DAİŞ'liler Rojava’ya savaşa gönderiliyor

Taliban'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan Afgan ordusuna mensup bazı askerler ve DAİŞ çeteleri, yapılan kontrollerin ardından önce Erzurum’a ardından da Rojava sınırında bulunan Binbaşı Mete Yıldırım Üs Bölgesi'ne gönderiliyor.

İran’dan Türkiye’ye sadece 2023 yılında 2 milyon 505 bin 297 kişi giriş yaptı. Gelenlerin çoğunluğunu Afgan ve Pakistanlı mülteciler oluşturuyor. Gelen Afganlar, Van İl Göç İdaresinde bir süre tutulduktan sonra sınır dışı edilerek ülkelerine geri gönderiliyor. Ancak Afgan mülteciler arasında bulunan ve Taliban yönetiminden kaçan Afgan ordusu mensupları ve DAİŞ’in Afganistan kolu olarak bilinen DAİŞ-H’den kaçan örgüt mensupları ise farklı muameleye tabi tutuluyor.

ÖZBEKİSTAN’IN İSMİNİ VERMEDİĞİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE TÜRKİYE Mİ?

Taliban, ABD’nin 2021 yılında Afganistan’dan çekilmesinin ardından yönetimi tamamen ele geçirdi. Taliban’ın zulmünden kaçanlar ise İran üzerinden Türkiye’ye göç etti. Afgan ordusu mensupları ise Taliban ile çatışmak yerine ülkeden kaçmayı tercih etti ve ağırlıkla Özbekistan ve Tacikistan’a göç etti.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’da hakimiyeti ele geçirmesinin ardından kaçarak yasa dışı yollarla Özbekistan’a geçen aralarında askerlerin de bulunduğu tüm Afgan vatandaşlarının son iki günde ülkeyi terk ettiği ve üçüncü bir ülkeye gittiği kaydedildi. Açıklamada söz edilen üçüncü ülkenin ismi ise verilmedi. Sözü edilen asker sayısı ise 585 olarak açıklandı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığının üçüncü bir ülkenin ismini vermemesi, ‘O ülke Türkiye mi?’ sorusunu akıllara getirdi.

GÖNÜLLÜ STAJ KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLİYORLAR

Alınan bilgilere göre, Türkiye eski Afgan askerleri ve DAİŞ üyelerini önce gönüllü staj ve istihdam projesi kapsamına alıyor. Bu işlem, Göç İdaresi Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23 üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Staj Yönergesi esas alınarak yapılıyor. Belirlenen kriterler doğrultusunda aday havuzundan seçilen kişilerden uygun bulunanlar, staj tercih illerine göre herhangi bir kamu kurumunda istihdam edilebiliyor.

SON OLARAK AKÇAKALE ASKERİ ÜSSÜNE VE ROJAVA’YA SAVAŞA

Bu kapsamda değerlendirilen ve yasal kılıfa büründürülerek meşruluk kazandırılan Afgan ordusu mensupları ve DAİŞ-H üyeleri, önce Erzurum’a; burada bir süre tutulduktan sonra Rojava sınırında bulunan Binbaşı Mete Yıldırım Üs Bölgesine gönderiliyor. Burada askeri eğitim alan bu kişilerin ardından Rojava’da yürütülen çatışmalara katıldığı ve Türkiye’ye bağlı Suriye Millî Ordusu’na katılımlarının sağlandığı öğrenildi.