Türkiye yolsuzlukta 180 ülke arasında 115. sırada

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporuna göre Türkiye, 34 puanla yolsuzluğun en yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldı; 180 ülke arasında 115. sırada.

Transparency International (Uluslararası Şeffaflık Örgütü), 2023 Yolsuzluk Algısı Endeksini açıkladı. Yolsuzlukla mücadele çalışmalarıyla bilinen Uluslararası Şeffaflık Örgütünün bu yıl açıkladığı rapor aynı zamanda, yolsuzluk ile 2016’dan bu yana adalet sistemlerinin işleyişindeki küresel düşüş arasındaki güçlü bağlantıyı inceliyor. Rapor aynı zamanda en düşük Yolsuzluk Algısı Endeksi puanlarına sahip ülkelerin Hukukun Üstünlüğü Endeksinde de düşük puanlarına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Raporda hem otoriter hem de demokratik liderlerin, mevcut kuralları çiğneyen kamu görevlilerine yaptırım uygulamayarak ülkedeki adalet mekanizmasını zayıflattığına ve bunun da cezasızlığın artmasına neden olduğuna vurgu yaptı.

Rapor, dünya genelinde çoğu ülkenin kamu sektöründe yolsuzlukla mücadele de çok az ilerleme kaydettiğini ve endeksin küresel ortalamasının 12 yıldır değişmeden yüzde 43’de kaldığını ortaya koydu. Yolsuzluğun en az olduğu ülkenin 100 puan üzerinden değerlendirildiği skalada raporda, çoğu ülke yüzde 50 puanın altında kalarak dünya genelinde yaşanan ciddi yolsuzlukları gösterdi.

Yolsuzluğun en az yaşandığı ülke 90 puanla 6’ncı kez üst üste Danimarka olurken, Somali, Venezuela, Güney Sudan ise endeksin en alt sıralarında yer aldı.  

TÜRKİYE’NİN YOLSUZLUK PUANINDA SERT DÜŞÜŞ

2014 puanına göre yüzde 11 gibi sert bir düşüş yaşayan Türkiye ise 34 puanla yolsuzluğun en yoğun yaşandığı ülke sıralamasında 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı.

Raporda, yolsuzluk puanında düşüş yaşanmasının nedeni ise ülkelerdeki hukukun üstünlüğünün işlevsizleştirilmesi, artan otoriterleşme ve sistematik yolsuzlukla açıklandı.