Uluslararası basın örgütleri: Türkiye’de ihlaller endişe verici boyutta

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve birçok basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, insan hakları örgütü, Türkiye’de son dönemde artan basın özgürlüğü ihlallerine karşı ortak bir açıklama yaptı.

41 basın örgütü, Türkiye’de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması ve mesleki faaliyetlerin korunması çağrısında bulundu.  

Açıklamaya göre 2025 yılı başından bu yana gazetecilere yönelik keyfi gözaltılar, tutuklamalar, yargı kontrolü tedbirleri ve mahkûmiyetlerin artması, bağımsız medyanın varlığı ve demokratik tartışma ortamı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.  

Basın kuruluşları, “Türkiye'de son dönemde tırmanan basın özgürlüğü ihlallerinden duyduğu ciddi endişeyi dile getirerek yeni yıla sıkıntılı bir başlangıç yapıldığını” belirtti. 

Ocak 2025'te en az dokuz gazeteci gözaltına alındı, altısı hapis cezasına çarptırıldı, beşi tutuklandı, 23 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı ve bir gazeteci polis engeliyle karşılaştı.  

Açıklamada çok sayıda tutuklama ve baskı vakasına yer verilerek, “Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik bu korkunç ihlaller ışığında, Türk makamlarını adalet ilkelerine uymaya, keyfi gözaltı ve tutuklamalara maruz kalan gazetecileri serbest bırakmaya ve gazeteciliğin kamu yararı ve demokrasi konularında tartışmayı teşvik etmedeki hayati rolünü korumaya çağırıyoruz.” denildi. 

İmzacılar şöyle:

 "Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Uluslararası, AEJ Belçika, AEJ Bulgaristan, Gazeteciler Cemiyeti, Bulgaristan Helsinki Komitesi, PEN Katalan, Gürcistan Medya, Bilgi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (CMIS), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), PEN Danimarka, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Freedom House, Yabancı Medya Derneği (FMA Türkiye), Gürcistan Gazetecilik Etiği Tüzüğü, IFEX, Index on Censorship, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), PEN İrlanda/PEN na hEireann, Kurdish PEN, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Medya ve Göç Derneği (MMA), Medya Geliştirme Vakfı (MDF), Netgazeti / Batumelebi, OC Medya, P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu, Armãn PEN, PEN Amerika, Bosna Hersek PEN Merkezi, PEN Esperanto, PEN International, PEN Melbourne, PEN Norveç, PEN Québec, PEN İsveç, PEN Türkiye, İlerici Gazeteciler Derneği (PJA), San Miguel PEN, Güney Doğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO), Yurtdışındaki Vietnamlılar PEN Merkezi, Yapay Gündem."