Unutmak, affetmek, helalleşmek yok!

Depremin yaşandığı kentlerde yaşamını yitirenler anılırken, "Unutmak, affetmek, helalleşmek yok" mesajı verildi.

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesi olan ve 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir yıl geçti. 7.8'lik depremin yaşandığı saat olan 04.17'de, depremden etkilenen Hatay, Mereş, Semsûr, Meletî, Kilis, Osmaniye, Adana, Dîlok, Amed ve Riha’da anma programları yapıldı.

 
İSKENDERUN
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerde hayatını kaybedenler anıldı. İskenderun 6 Şubat İnisiyatifi'nin çağrısıyla binlerce kişi, Mustafa Kemal Mahallesi deprem gönüllüleri çadırı önünde bir araya geldi. Binler, meşalelerle depremde yıkılan bir binanın yanına kadar sessiz bir şekilde yürüdü. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yürüyüşe katıldı.
Yürüyüş sonrası yıkılan binanın olduğu yerde mumlar yakıldı. Saat 04.17'de saygı duruşunda bulunuldu.

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’da sarf ettiği sözleri kınayarak, Hataylılardan 'intikâm' alındığını söyledi. Ünsal, dayanışmayı büyütme mesajı verdi.


RIHA 
Riha Emek ve Demokrasi Platformu, depremlerde yaşamını yitirenleri Haliliye ilçesindeki İpekyolu caddesinde bulunan ve depremlerde yıkılan bir binanın önünde andı. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada, yıkılan binanın olduğu yere karanfiller bırakılarak, mumlar yakıldı.
Riha Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, "Sorumluluğu olanların açığa çıkması ve birilerinin hesap vermesi gerekiyordu. Ancak maalesef hiç kimse bu konuda sorumluluk almadı. Sadece helalleşmek istediler, insanlara ‘bizi affedin’ dediler. Ama biz asla affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz” dedi.


MEREŞ
Depremin merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde yurttaşlar, Hükümet Konağı’ndan Saat Kulesi’ne kadar ellerinde meşalelerle yürüdü. Yürüyüş sonrası mumlar yakılarak, yıkımın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.

 
SEMSÛR
Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Mimar Sinan Parkı’nda bir araya gelenler, “Yastayız, unutmayacağız” yazılı pankart açtı. Etkinlikte "Tüm sorumlular yargılansın”, “İnsanları ölüme terk ettiniz” ve “Ses vardı devlet yoktu ,ses kesildi devlet geldi” dövizleri taşındı. 
Saat kulesinin olduğu alana kadar yürüyüş yapıldı. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz” dedi.
Halk, Saat Kulesi önüne karanfiller bıraktı. O sırada anmaya katılan Adıyaman Valisi Osman Varol ile eski bakan Adil Karaismailoğlu’na tepki gösterildi. Bazı yurttaşlar, “Hakkımızı helal etmiyoruz” sözleriyle valiyi yuhaladı. Halki “Sesimi duyan var mı?” sloganları attı.
Etkinlikte siyah ve beyaz renkli balonlar göklere bırakıldı. Platform bileşenleri, İsias Hotel’in önünde de mumlar yaktı.

 
AMED
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria Sitesi önünde anma etkinliği düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayları Serra Bucak ile Doğan Hatun’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi, siteye kadar yürüyerek, enkazın olduğu yere karanfiller bıraktı.
Platform Sözcüsü Elif Turan, “Bu doğa olayı, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü” dedi.
DEM Parti Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı adayı Doğan Hatun da deprem sonrası yaşanan felakete herkesin tanıklık yaptığına işaret ederek, “Depremden daha büyük bir felaket olan sahipsizliğe de tanık olduk. Amed, o gün depremden 17 dakika sonra kriz masası oluşturdu. Başta kendi yaraları, daha sonra gücü oranında bütün illerin yaralarını sarmaya başladı” diye konuştu.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da depremde hayatını kaybedenleri andı.

 
ADANA
Adana'da Deprem Dayanışma Derneği, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği ve enkaza dönen Alpargün Apartmanı’nın olduğu yerde anma etkinliği gerçekleştirdi.
Deprem Dayanışma Derneği’nden Yusuf Köse, "Birlikte düşünmek, karar almak zorundayız. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kentlerimizi, köylerimizi, mahallerimizi ve birbirimizi korumak zorundayız.  Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” diye konuştu.
Depremde annesi, babası, abisi ve kedisini kaybeden Azem Yaren Coşkun, adalet çağrısında bulundu.


OSMANİYE
Osmaniye'de, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma etkinliği düzenlendi. Anmaya, depremzedelerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda kişi katıldı.


HATAY
Hatay’da, binlerce kişi depremin yaşandığı saat olan 04.17’de Köprübaşı’nda bir araya geldi. Acı ve öfkenin hakim olduğu anmada, hayatını kaybedenler için bahurlar yakıldı.
Binlerce kişi, polisler tarafından kimsenin girişine izin verilmeyen Rana Apartmanı’nın olduğu bölgeye geçti. Polis barikatını aşan Hataylılar, sık sık iktidarı protesto etti.
Depremin birinci yılında Hatay'daki resmi anma programına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuşması sırasında yuhalandı.
Hatay'daki anmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş'a tepki gösterildi. Depremzedeler, Savaş'ı yuhalayarak, "istifa" sloganı attı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda milletvekili ve sivil toplum örgütü temsilcisi de anmaya katıldı.
Rana Apartmanı’nda yaşamını yitirenler anısına, apartmanın enkazında mum yakıldı. Sık sık, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganı atıldı.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Dün cumhurbaşkanı kendi ağzıyla ‘Biz Hatay’a bilerek ve isteyerek yardım göndermedik’ demiş oldu. Kadim Antakya halkı ölüme terk edildi. Asla unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.
Tülay Hatimoğulları, deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa edeceklerini vurguladı.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde de depremde yaşamını yitirenler anıldı.