Wan’da ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nün startı verildi

Wan'da "Büyük Özgürlük Yürüyüşü"nün startı yapılan bir açıklama açıklama ile verildi. Yürüyüşün amacının İmralı tecridinin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması olduğu belirtildi.

Siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, Kürt Halk Öneri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridinin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması talepleriyle bugün Wan ve Qers’te "Büyük Özgürlük Yürüyüşü" yapılıyor.  Yürüyüş 15 Şubat'a kadar devam edecek.

Yürüyüşün startını Wan'daki bir otelde yapılan açıklama ile veren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı. Yürüyüşçüler, üzerlerinde "Özgürlük Yürüyüşü/ Meşa Azadiyê ye" yazılı önlükler giydiler.

DEM Parti Şirnex Milletvekili Zeki İrmez tarafından yapılan açıklamada, İmralı'daki mutlak tecridin Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve adalet taleplerini hedeflediği ifade edildi.

İrmez, İmralı'daki tecridin sadece Kürt sorununu değil, tüm coğrafyayı etkilediğini ve halkların ortak geleceğini sabote ettiğini vurgulayarak, İmralı tecridinin Türkiye genelinde hukuksuzluk rejiminin başlangıç noktası olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, İmralı tecridinin Türkiye'yi yöneten rejimin bir aracı haline geldiği ve ülkeyi nefessiz bırakarak çeşitli sorunlara neden olduğu ifade edildi.

İrmez, İmralı'nın kapısındaki kilitin tüm Türkiye'ye vurulduğunu ve demokratik bir geleceğin kilidi olduğunu dile getirerek, Büyük Özgürlük Yürüyüşü ile mutlak tecrit politikalarına karşı bir cevap verileceğini söyledi.

Ayrıca, İmralı'da 25 yıldır süren sistematik tecrit politikalarına maruz kalan Abdullah Öcalan'dan üç yıldır haber alınamadığına dikkat çekilerek, tecridin çatışmalı sürecin devamından yana bir akıl tutulması olduğu ifade edildi.

Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün, İmralı tecridini sonlandırarak ülkeye ve bölgeye barışı getireceği ve demokratik bir Türkiye için mücadele edeceği vurgulandı.

Son olarak, Kürt sorununun demokratik çözümünün, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve hukuk sistemiyle buluşmasının İmralı sisteminin sona erdirilmesinden geçtiği belirtilerek, Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün başarısının Türkiye ve Ortadoğu halklarının zaferine kapı aralayacağı ifade edildi.