Wan’da fuhuş yaygınlaştırılıyor

Wan’da fuhuş, masaj salonları, kiralık evler ve bazı küçük otel işletmeleri üzerinden yapılırken, polisin bunlara karşı operasyon yapmaması dikkat çekiyor.

ÖZEL SAVAŞ

Wan’da uyuşturucudan sonra fuhuş da bilinçli olarak yaygınlaştırılıyor. Son olarak 2021 yılında çevredeki vatandaşların tepkisi üzerine iki masaj salonuna düzenlenen operasyonda ‘Fuhşa teşvik, aracılık ve yer imkanı sağlama’ suçlarından aralarında bir polis ve uzman çavuşun bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Ancak gözaltına alınan uzman çavuş ve polis tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Fakat daha sonra başka illere tayini çıkan uzman çavuş ve polis hakkında takipsizlik kararı verildi. Diğer 4 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Wan’da fuhuş sektörü internet, uzman çavuşlar, göçmen kadınlar ve günlük kiralanan evler üzerinden ilerliyor. 1+1 olarak bilinen ve son günlerde yaygınlaşan bu evler fuhuş için kullanılıyor. Uzman çavuşlar genç kadınları önce uyuşturucuya alıştırdıktan sonra fuhşa zorluyor. Evinden kaçmış, maddi durumu iyi olmayan kadınlar uyuşturucuya alıştırıyor, sonra fuhuş batağına sürüklüyor. Van ve ilçe belediyelerinin 2016 yılında kayyum tarafından gasp edilmesinin ardından masaj salonlarında ciddi bir artış oldu. Kayyum yönetimlerinden rahatlıkla ruhsat alabilen Masaj salonları uzman çavuş ve polislerin kontrolünde ya da organizasyonunda rahatlıkla faaliyet yürütebiliyor. Masaj salonlarının denetlenmemesi de dikkat çekiyor. Fuhuş sektörünü organize eden yapıların son zamanlarda başvurduğu yöntemlerden biri de göçmen kadınları fuhuş batağına sürüklemek.

ÖZGÖKÇE: UYUŞTURUCU VE ALKOL FUHŞA ZEMİN HAZIRLIYOR

KHK ile kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD) Aktivisti Zozan Özgökçe, Wan’da uyuşturucuya ve fuhuş pazarına ulaşmanın oldukça kolay olduğuna dikkat çekti. “Wan’da birçok yerde evler var, günlük kiralanan evler, kişisel olarak fuhuş yapan insanlar var. Bunu destekleyen uyuşturucu ve alkol sektörü var" diyen Özgökçe, “Sanal medyadan bu açık açık yapılıyor. Böyle bir yaygınlaşma durumu söz konusu. Wan depreminden sonra fuhuş çok arttı. Wan yoksul bir şehir, yoksulluk herkesi bir şekilde vuruyor. Fuhuşun alıcıları var maalesef ve burada sadece kadınlar üzerinden bunu değerlendirmemek lazım. Bir fuhuş pazarı oluşturulmuş, kadın bedeni üzerinden yürütülen. Mevcut sistem, kolay para kazanılan bir alan olarak teşvik ediyor. Suç değil, riski yok ve korkulan bir durum değil. Sistem buna yol veriyor" ifadelerini kullandı.

Kurdistan illerinde kadınların bu sektöre bulaşmasına olanak tanıyan bir sistem olduğunu belirten Özgökçe, “Wan’ı hiç tanımayan biri geldiğinde yarım saatte uyuşturucuya ve fuhuşa ulaşabiliyor. Buna karşı ne yapılabilir? Ekonominin güçlenmesi, toplumsal cinsiyet rollerine dayalı bir değişim ve dönüşüm olmalı. Yasaklar, cinsel tabular, kadın bedeninin bir metaya dönüştürülmesi yeni kuşağın zihninde yeni problemler yaratıyor. Özellikle erkeklerin parayla bunu talep etmemesi lazım. Herkesin tek tek bireysel çabası oldukça önemli" diye konuştu.