GÖRÜNTÜLÜ

Xakurkê şehitlerinin kimlikleri açıklandı

Xakurkê’de 3 gerillanın şehadete ulaştığını belirten HPG, “şehitlerimizin anılarını özlemini duydukları özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şehitlere ilişkin şunlar belirtildi:

“İşgalci Türk devletinin Xakurkê bölgesine yönelik geliştirdiği işgal saldırılarında 4 Ağustos 2024 günü Asrîn ve Xwînda yoldaşlarımız, 24 Ağustos 2024 günü de Rustem yoldaşımız şehadete ulaştı.

Erkek egemenlikli toplumun tüm geriliklerine ve kadına yönelik kölelik uygulamalarına karşı Kadın Kurtuluş İdeolojisini tek kurtuluş yolu olarak gören Asrîn ve Xwînda yoldaşlarımız, büyük bir heyecanla özgürlük saflarına koştular. Apocu öncü kadın şehitlerimizin büyük bedeller vererek açığa çıkardığı özgürlük umuduna sarılan ve bu umudu büyüterek ezilen tüm kadınlara taşırmayı amaçlayan Asrîn ve Xwînda yoldaşlarımız, fedakarca yürüttükleri mücadeleleri ile bu amaçlarına ulaştılar. Bugün neredeyse tüm dünya kadınlarının dilinde bayraklaşan “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesinin fedai militanlığını yapan Asrîn ve Xwînda yoldaşlarımız, özgürlük ilkelerine olan bağlılıkları ile tüm direnişçi kadınların ve halkımızın yüreğindeki yerlerini aldılar.

Serhed halkımızın yiğit evladı Rustem yoldaşımız, ilk olarak Kurdistan’da, sonra Avrupa’da mücadele saflarında yer alarak büyük bir bağlılık ve samimiyetle yurtseverlik görevlerini yerine getirdi. Soykırımcı Türk devletinin halkımıza yönelik saldırılarına karşı yürüttüğü mücadele biçiminin yetersiz kaldığını düşünerek bu sefer yüzünü Kurdistan dağlarına döndü ve bir özgürlük gerillası olarak mücadeleye atıldı. Dürüst kişiliği, Rêber Apo ve kahraman şehitlerimize olan bağlılığı ile tanınan Rustem yoldaşımız, gerilla saflarında da her zaman daha fazla mücadele etmenin imkan ve koşullarını zorlayarak şehitlerimize layık olmanın çabasında oldu.

Yoldaşları olarak Asrîn, Xwînda ve Rustem yoldaşımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, şehitlerimizin anılarını özlemini duydukları özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Asrîn Bawer
Adı Soyadı: Sevda Topçu
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Ayhan – Şehmus
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Ağustos 2024 / Xakurkê

 

Kod Adı: Xwînda Çiya
Adı Soyadı: Necla Ahmed Silêman
Doğum Yeri: Dêrika Hemko
Anne – Baba Adı: Zeynep – Ahmed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Ağustos 2024 / Xakurkê

 

Kod Adı: Rustem Serhed
Adı Soyadı: Şahin Pekür
Doğum Yeri: Îdir
Anne – Baba Adı: Gulçin – Salih
Şehadet Tarihi ve Yeri: 24 Ağustos 2024 / Xakurkê

 

ASRÎN BAWER

Asrîn yoldaşımız, Riha’nın Wêranşar ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olması ve yakın akrabalarından özgürlük mücadelemizde şehadetlerin olmasından dolayı küçük yaştan itibaren mücadelemizi tanıdı. Yurtsever duygularla büyüyen yoldaşımız, yaşamının her anında kendisini var eden kültürel ve ulusal değerlerine bağlı bir şekilde yetişti. Ailesinin Mersin’e göç etmesinden dolayı daha çok burada yaşayan Asrîn yoldaşımız, Kurdistan’dan uzakta olmasına rağmen özünü korumayı başardı. Gençlik dönemlerinden itibaren mücadelemizi daha yakından takip etmeye başlayarak, yaşama dair çelişkilerinin cevabını aramaya başladı. Yaşadığı yoğunlaşmalarla çelişkilerinin cevabını ancak Rêber Apo felsefesinde bulabileceğinin farkına varan yoldaşımız, arayışlarını daha da derinleştirdi. Özellikle hem geleneksel toplumun hem de kendisini gelişmiş olarak gören toplumsal yapıların kadın özgürlük sorununa aynı pencereden bakması ve köleliğin farklı versiyonlarını kadına dayatmaları Asrîn yoldaşımızın Rêber Apo felsefesine yönelmesinin temel gerekçesi oldu. Rêber Apo’nun fikirlerinin her şeyden önce kadının özüne dönüşünü yani “Xwebûn” olmayı ifade ettiğinin bilincine varan yoldaşımız, bir daha asla kopmayacak bir bağla Rêber Apo’ya bağlandı. Aynı zamanda bir genç kadın olarak soykırımcı Türk devletinin halkımızın kazanımlarının olduğu her alana saldırması Asrîn yoldaşımızın düşmana büyük öfke duymasına neden oldu. Soykırımcı Türk devletinden mutlaka hesap sorarak halkımıza yaşattığı acıların intikamını almayı görev bilen yoldaşımız, bunun da gerilla saflarında mümkün olabileceğine inandı. Bu nedenle 2014 yılında yüzünü hasretini çektiği Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız gerilla saflarına katıldı.

Yeni başladığı gerilla ve dağ yaşamını öğrenmek için yeni savaşçılar eğitimine dahil olan Asrîn yoldaşımız, burada büyük bir ilgi ve dikkatle eğitime katıldı. Tüm varlığını adayacağı bu yeni yaşamı anlamlı ve ilkeli yaşamak isteyen yoldaşımız, her zaman sorgulayıcı oldu. Ezbere ve dışarıdan dayatılan bir yaşamı asla kabul etmeyerek her anında öğrendiği yeni şeyleri anlamlandırmak istedi. Duygusal yönü daha ağır basan bir katılım yaptığı için ilk zamanlarda gerilla yaşamına uyum sağlamada bazı zorluklar yaşamışsa da bunu mücadele gerekçesine dönüştürerek emin ve kararlı adımlarla yaşamına yön verdi. Katılımını ideolojik bir çerçeveye kavuşturmayı ve böylece yetkin bir YJA Star gerillası olmayı öncelikli hedefi haline getiren yoldaşımız, kendisini askeri anlamda da geliştirmek istedi. Özellikle Rojava ve Şengal’deki halkımıza yönelik soykırım saldırılarının yoğun yaşandığı bir süreçte bir kadın gerilla olarak Êzidî kadın ve çocukların çığlığına cevap olmak istedi. Bunun da kendisini tamamen özgürlük mücadelesine adamaktan geçtiğinin bilincine varan Asrîn yoldaşımız, yoldaşlarının da yardımıyla kişiliğinde önemli dönüşümler yaratarak büyük çıkışlar yaptı.

Gerillaya katıldığı Xakurkê bölgesinde pratik çalışmalara katılan yoldaşımız, emekçi ve fedakar kişiliği ile yer aldığı her çalışmada başarıyı esas aldı. Bunun için durmak bilmeyen bir tempoyla mücadele etti. Özellikle işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik geliştirdiği işgal saldırılarına karşı hep en ön cephede yer almak istedi. Türk ordusunun Xakurkê bölgesindeki saldırılarına karşı yapılan birçok eylemde yer alarak işgalcilere ağır darbeler vurulmasında rol sahibi oldu. İşgal saldırılarına karşı yeni dönem gerilla taktikleriyle daha etkili bir mücadelenin yürütülebileceğine inanan Asrîn yoldaşımız, bu temelde askeri uzmanlaşma eğitimlerine dahil oldu. Eğitim sürecindeki aktif, coşkulu ve moralli katılımıyla hem kendisini gerilla taktiklerinde geliştirdi hem de yoldaşlarının gelişimine katkıda bulundu. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan Asrîn yoldaşımız, tekrar gerillacılığa ilk başladığı ve başta Şehîd Ahmed Rûbar – Mehmet Erdoğan ve Şehîd Ronahî – Şükran Çiftçi yoldaşlar olmak üzere birbirinden değerli birçok yoldaşını tanıdığı, birlikte mücadele ettiği Xakurkê bölgesine geçti. Bu sefer ideolojik ve askeri anlamda donanımlı bir YJA Star gerillası olarak döndüğü Xakurkê’nin birçok alanında küçük, büyük demeden her çalışmaya koştu. Şehit yoldaşlarına ve özgür yaşamın mimarı Rêber Apo’ya bağlılığını ancak mücadelesini daha da büyüterek gösterebileceğinin bilinciyle fedakarca çalıştı. Bugün destansı direnişlerin yaşandığı tünellerde savaşın geliştirilebileceğine tüm benliğiyle inanan Asrîn yoldaşımız, tüm yoldaşlarına örnek olabilecek bir çalışma temposuyla tünel yapımında yer aldı. Türk devletinin 2021 yılından itibaren yeni bir saldırı konsepti temelinde tekrar Medya Savunma Alanları’na saldırması üzerine gelişen eylem ve devrimci operasyonlarda yer aldı. Düşmana ağır darbelerin vurulmasında büyük emekleri oldu.

Türk devletinin Xakurkê bölgesine yönelik işgal saldırısı başlatması üzerine bu sefer yarı hareketli gerilla timlerinde yer alan Asrîn yoldaşımız, düşman saldırılarına karşı büyük direnişlerin mekanı olan Xakurkê bölgesinin savunulması için fedakarca savaştı. Hem burada birlikte mücadele ettiği şehit yoldaşlarının anısına bağlılığın gereği hem de insanlığın cennet olarak tarif ettiği bu kutsal toprakları işgalcilere yar etmemek için son nefesine kadar cesurca ve fedaice savaşmayı bildi. Dürüst, samimi ve inandığı gibi yaşamayı ilke edinen Asrîn yoldaşımız, 4 Ağustos günü beraberindeki Xwînda yoldaşımızla şehitler kervanına katılarak halkımızın özgürlük tarihindeki yerini layıkıyla aldı.

 

XWÎNDA ÇIYA

Xwînda yoldaşımız, Rojavayê Kurdistan’ın Dêrika Hemko kentinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin Kürt ulusal değerlerine bağlı olması ve mücadele içerisinde yer almasından dolayı küçük yaştan itibaren mücadelemizi tanıdı. Özellikle çocukluk döneminden ailesinden dinlediği gerillanın kahramanlık hikayelerinden derinden etkilendi. Gerillanın halkımızın özgürlük savaşçısı olduğu gerçekliğini küçük yaştan itibaren bilince çıkaran yoldaşımız, bu nedenle gerillaya büyük bir hayranlık duydu. 2012 yılında gelişen Rojava Özgürlük Devrimi ile Rêber Apo gerçekliğini tanımaya başlayan Xwînda yoldaşımız, devrimin Önderliğimizin fikirlerinin kısmen de olsa hayata geçmiş hali olduğunu anladı. Rojava’da yaşayan tüm halkların bir arada kardeşçe ve özgürce yaşamasını mümkün kılan Önderlik felsefesini daha fazla merak eden yoldaşımız, arayışlara girdi. Devrim süreciyle birlikte kadınların toplumda gözle görülür bir biçimde etkinliğini artırması ve devrime askeri, siyasi ve toplumsal anlamda öncülük etmeye başlaması Xwînda yoldaşımızın dikkatini çekti. Toplumdaki bu değişimlerin temelinde Rêber Apo’nun kadın özgürlük felsefesi olduğunu öğrendikten sonra, Rêber Apo’yu daha fazla anlama çabası içerisine girdi. Okudukça ve topluma öncülük eden kadınlarla tartıştıkça daha da bilinçlenen yoldaşımız, hem bu kadınların yaşamdaki duruşlarından, insana verdiği değerden hem de onlara o zihniyeti kazandıran Rêber Apo felsefesinden derinden etkilendi. Genç bir Kürt kadını olarak özgürlük arayışlarını derinleştiren Xwînda yoldaşımız, aynı zamanda halkımıza karşı sorumluluklarının da bilincinde oldu. Rojava Özgürlük Devrimi’ne saldıran çetelere karşı kahramanca savaşarak şehadete ulaşan yoldaşlarımızdan etkilenen Xwînda yoldaşımız, onların silahını kaldırmayı borç bildi. Şehit silahının halkımızın onurlu yaşamının teminatı olduğunu henüz o dönemden itibaren kavrayan yoldaşımız, tüm mücadele yaşamı boyunca bu duyguyu büyüterek yaşadı. Bunun da mücadele etmekten geçtiğine inanarak arayışlarını bu temelde sürdürdü. Son derece dürüst ve temiz bir yüreği olan yoldaşımız, yüreğinin sesini dinleyerek mücadeleye aktif katılma kararlılığına ulaştı. Mücadelesini uzaktan gördüğü ve gerilla anılarında dinlediği heybetli Kurdistan dağlarında vermek isteyen yoldaşımız, bu temelde 2016 yılında yüzünü hayalini kurduğu dağlara dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda gören yoldaşımız, aldığı bu eğitimlerle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Gerillaya katılım amacındaki netlik sayesinde her zorluğu göze alan ve büyük bir coşku ve moralle bu zorlukların üzerine yürüyen Xwînda yoldaşımız, azim ve kararlılığıyla yoldaşlarına örnek oldu. Askeri ve ideolojik anlamda yetkinleşmeyi temel önceliği haline getiren yoldaşımız, ancak bu şekilde yaşanan yoğun savaş sürecine cevap olabileceğinin bilincinde oldu. Samimiyeti ve dürüst katılımı nedeniyle tüm yoldaşlarının saygı duyduğu bir YJA Star militanı olarak her anında mücadelesini daha da büyütmenin çabasında oldu. Kurdistan Özgürlük Hareketi’nde kadın ve gençliğin öncü rol oynadığının farkında olan Xwînda yoldaşımız, genç bir kadın olarak bu sorumluluğunu yerine getirmek için kendisini ideolojik anlamda yetkinleştirmesi gerektiğinin bilincindeydi. Bu anlamda başta kadın özgürlük felsefesi olmak üzere birçok konuda kendisini geliştirmek için sürekli arayış ve çaba içerisinde oldu. Yoldaşlarının da yardımıyla kişiliğinde önemli değişimler yaratan yoldaşımız, özgürlük tutkusuyla çıktığı yolda emin adımlarla ilerledi. Medya Savunma Alanları’nın birçok bölgesinde pratik çalışma yürüten yoldaşımızın en büyük istediği halkımızın varlığına göz diken soykırımcı Türk devletine karşı savaşmaktı. Bunun için ısrarcı olarak savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istedi. Yaşamdaki duruşu, istekli oluşu ve kendisini başarıya kilitlemesi sayesinde yoldaşlarını ikna etmeyi başaran Xwînda yoldaşımız, yoldaşlarının önerisiyle ilk olarak kendisini yeni dönem gerilla taktiklerinde eğitmek istedi. Bu amaçla askeri akademilerde eğitime dahil olan yoldaşımız, birçok askeri branşta uzmanlaşarak kendisini zorlu savaş sürecine hazırladı.

Eğitimini başarılı bir şekilde bitirdikten sonra Xakurkê bölgesine geçen yoldaşımız, ilk olarak bu bölgenin muhteşem doğasından etkilendi. Böylesi güzel bir coğrafyanın savunulması için savaşmaya hazır olduğunu dile getiren yoldaşımız, bu anlamda büyük bir iddia ve kararlılıkla direniş cephelerindeki yerini aldı. Başta Şehîd Bêrîtan – Gülnaz Karataş yoldaş olmak üzere birçok değerli komutan ve savaşçıya ev sahipliği yapan Xakurkê bölgesinin maneviyatını hemen hisseden yoldaşımız, aynı patikaları adımladıkları bu yoldaşlarına layık olmanın çabasını tüm yaşamı boyunca gösterdi. Sömürgeci Türk devletinin işgal saldırılarına karşı direnişin geliştirilmesi gerektiğine inanan yoldaşımız, bu anlamda sürekli arayış içerisinde oldu. Düşmana karşı yapılan birçok eylemde emek sahibi olan Xwînda yoldaşımız, bu eylemlerdeki fedakarlığıyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir YJA Star militanı oldu. Özellikle yeni dönem gerilla taktiklerinin başarılı bir şekilde pratiğe aktarılmasında bilgisi, zekası ve üstün çabasıyla büyük katkılarda bulundu. 4 Ağustos 2024 günü gerçekleşen düşman saldırısında Asrîn yoldaşımızla birlikte şehadete ulaşan Xwînda yoldaşımız, son nefesine kadar fedaice bir yaşamın ve mücadelenin sahibi olarak özgürlük mücadelemizdeki yerini layıkıyla aldı.

 

RÜSTEM SERHED

Rustem yoldaşımız Serhed bölgesi gibi tarihi kahramanlık destanlarıyla dolu ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne binlerce evladını veren kadim bir coğrafyada bulunan Îdir kentinde dünyaya geldi. Derin yurtseverlik bilinci ve ahlakı ile yetişen yoldaşımız, erken yaşta Hareketimizi tanıma fırsatı buldu. Ailesinin yurtsever olması ve Kurdistan’da yaşanan savaştan kaynaklı düşman gerçekliğine erken yaşlarda varan yoldaşımız, işgalci TC devletine karşı her zaman refleks sahibi oldu. Sistemin asimilasyon okullarına dokuz yıl okuduktan sonra düşman gerçekliğini daha iyi anlayarak kesin bir tavırla sömürge okullarını bıraktı. Emeğin kutsallığını bilen yoldaşımız, ailesini geçimine katkı sunmak için inşaatlarda çalıştı. Alın teri ile kazanılan her değerin kıymetini bilen yoldaşımız, fedakarlığı ile herkesin gönlünü kazandı. Rustem yoldaşımız kapitalist modernitenin içi boşaltılmış yaşamı ve sahte özgürlükle uyutulmuş gerçeklerine karşı arayışlarını derinleştirdi. Kurdistan’da yaşanan savaşı her Kürt genci gibi yakından hisseden yoldaşımız, özellikle yaşanan gerilla şehadetleri nedeniyle düşmana büyük bir öfke duydu. Hareket ve şehitlerimizin devasa emekleri ile yaratılan halkımızın kazanımlarına yapılan saldırılara karşı onurlu bir Kürt genci olarak derin sorgulamalar yaşadı. Faşist TC devletine karşı mücadelenin ancak Rêber Apo’nun felsefesi ile olacağının bilincinde oldu. Yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Çalışmalarda Partimizi daha yakında anlama ve tanıma imkanı bulan ve aktif bir şekilde çalışmalarını yürüten Rustem yoldaşımız, her geçen gün özgür dağlara gideceği günlerin özlemini çekti. 2014 yılında Rojavayê Kurdistan’da gelişen direnişten büyük güç alarak mücadele azmini büyüten yoldaşımız, çalışmalardaki özverili ve hassas yaklaşımlarıyla başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Düşmanın yoğun baskılarına rağmen çalışmalarını hiç aksatmadan devam ettirdi. Kobanê Direnişi sürecinde yer aldığı çalışmalardan kaynaklı düşmanın yoğun baskısı altında olan yoldaşımız, Avrupa alanına geçerek çalışmalarına hiç ara vermeden devam etti. Üç yıl boyunca birçok çalışmada yer alan yoldaşımız, bulunduğu alanda duruşu ile örnek bir kişi oldu. Kapitalist modernitenin tüm imkanlarını ret ederek mücadelesini büyüttü. Gerilla olma hayalini her zaman canlı tutan ve yaşanan sürece ancak gerilla saflarında yer alarak cevap olabileceğini bilen yoldaşımız bu sefer yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

2019 yılında gerilla saflarında yerini alan Rustem yoldaşımız, kısa bir eğitimden sonra Parti çalışmalarına dahil oldu. Gerillanın kolektif yaşamına ve dağın şartlarına kısa sürede adapte olarak moralli bir katılım gösterdi. Gerilla yaşamının her anına büyük anlam yükleyen ve bireysel eğitimlerine önem vererek zamanını dolduran yoldaşımız, tüm yoldaşlarının saygısını kazandı. Tecrübeli yoldaşlarının bilgisinden ve yaşam tecrübelerinden yararlanarak yetkin bir gerilla olmayı amaçladı. İşgalci TC devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük başlattığı saldırı konseptine karşı uzman bir gerilla olmayı hedefledi. Dönem ruhunun gereklerini yerine getirmede bir an bile tereddüt etmeyen ve her göreve hazır Apocu bir militan olarak mücadele tarihimizde yerini almak isteyen yoldaşımız, uzmanlaşma eğitimi için öneride bulundu. Uzmanlaşma eğitimlerine dahil olan yoldaşımız derin yoğunlaşmalar yaşadı. Hem askeri uzmanlaşma ve hem de ideolojik eğitimlerdeki moralli ve heyecan katılımı sayesinde her anlamda kendini donatan yoldaşımız, dönem taktiklerinde uzman bir gerilla oldu. İdeolojik derslerde özellikle Kurdistan tarihi ve Parti tarihi derslerinde derin sorgulamalar yaşadı. Halkımızın ve Partimizin içinden geçtiği sürecin farkında olan yoldaşımız uzman bir gerilla olarak eğitimini tamamladıktan sonra Xakurkê bölgesinde pratik çalışmalara dahi oldu. Xakurkê bölgesinde birçok çalışmada emek veren yoldaşımız, bulunduğu her çalışmada görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirdi. Savaşın savaştan önce yapılan hazırlıklarla kazanıldığını bilerek savaş tünellerinin hazırlanması ve altyapı çalışmalarında yer aldı. Emekçi ve fedakar kişiliği ile dönem görevlerini yerine getirdi. Xakurkê bölgesinde başarılı bir pratik sergileyen ve birçok eylemde emeği olan Rustem yoldaşımız savaşçı yönü ile tüm yoldaşlarının gönlünü kazandı.

 Xakurkê bölgesinde 24 Ağustos 2024 günü görevi başında iken gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşan Rustem yoldaşımız sade, dürüst, derin yoldaşlığı ve savaşçı yönü ile her zaman anılacaktır. Rustem yoldaşımızın kararlılığı ve kapitalist sistemi ret etmedeki taviz vermeyen duruşu ile her zaman anılacağını belirterek tüm şehitlerimizin anısını yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”