Yargıtay, katillerin beraatini onadı

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1993-1996 yılları arasında işlenen 19 faili meçhul cinayete ilişkin davada verilen beraat kararını onayladı.

Dava, aralarında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, MİT Güvenlik Daire Başkanı Korkut Eken ve bazı özel harekat polislerinin de bulunduğu 18 sanığı kapsıyordu. 

Davada Abbas Semih Sueri, Alper Tekdemir, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ayhan Özkan, Enver Ulu, Ercan Ersoy, İbrahim Şahin, Lokman Külünk, Mehmet Kemal Ağar, Mehmet Korkut Eken, Muhsin Korman, Nurettin Güven, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Yusuf Yüksel, "Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde nitelikli kasten öldürme" suçundan yargılanıyordu. 

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararını önce İstinaf Mahkemesi bozmuştu, ancak mahkeme ikinci kez beraat kararı verdi ve bu karar İstinaf tarafından da yerinde bulundu.

Yargıtay, sanıklar için "suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüt kapsamında nitelikli kasten öldürme" suçlamasından beraat kararını onadı. Kararda, "kesin ve inandırıcı delil yok" denilerek, duyuma dayalı, soyut ve çelişkili beyanların delil niteliği taşımadığı öne sürüldü. 

Yargıtay, kimi cinayetler için zamanaşımı kararı verilmesi gerektiğini ifade ederek dosyanın bu kısmını düzeltti ve temyiz başvurularını reddetti. Katılan Raife Baskın vekili, katılan Eren Baskın ve Bülent Gürkut'un temyiz  talepleri ise süresinde yapılmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.