Yerel seçimlerde ortaya çıkacak irade gölgelenmeye çalışılıyor

DEM Parti’nin yüksek kazandığı bölgeler özellikle güvenlik güçleri yerleştirilerek seçmen kaydırma işlemleri yapılıyor. DEM parti ise bunları tespit etmeye devam ederken itiraz hakkını da kullanıyor.

Yerel seçim yaklaşırken DEM Parti’nin güçlü olduğu Şırnak, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkâri, Iğdır’ın yanı sıra Mersin’in Akdeniz ilçesinde de seçmen kaydırma yapıldığı tespit edildi. DEM Parti hala bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini açıkladı fakat ilk bulgular Meclis Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

O bulgulara göre örneğin kaydırmalar şu şekilde: AKP’nin önceki seçimde 1514 oyla kaybettiği Iğdır’da 7 binaya 4 bin 449 seçmen kaydedildiği ortaya çıkarıldı. Iğdır’ın Pir Sultan Abdal Mahallesi’nde bulunan üç karakola, Konaklı Mahallesi’nde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü’nün iki binasına ve Konaklı Beldesi’nde bulunan Aile Sağlığı Merkezi’ne Iğdırlı olmayan, 2023 genel geçimlerinde farklı illerde oy kullanan 20’li yaşlarda 4 bin 449 taşımalı seçmenin kaydedildiği tespit edildi. Siirt Merkez’de en az 6 bin 819 seçmen kaydı şüpheli. Şırnak Merkezde Yeşilyurt Mahallesi Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Caddesi, adres sorgulama sistemine göre askeri alan olarak görülen ve en yoğun seçmen taşınan bölge olarak tespit ediliyor. Bu yerleşkeye kayıtlı seçmen sayısı Mayıs 2023’te 752 iken %692 artışla şu anda 5 bin 956 seçmene ulaşmış durumda. Bu seçmenlerin 4 bin 368’i yeni kayıtlı seçmen ve hiçbiri Şırnaklı değil. Aynı şekilde Kars merkezde Orduevi olarak görünen adrese Mayıs 2023 seçimlerindeki seçmen sayısı 13 iken şimdi %23 binden fazla artarak 3.005 oldu.

ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Bu rakamları ve çalışmayı ANF’ye değerlendiren DEM Parti MYK Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü İlknur Birol, bu seçim taktiğinin yeni olmadığını ifade ediyor. Bu çalışmaların daha çok güvenlik güçleri üzerinden yürütüldüğüne de dikkat çekiyor: “Toplu seçmen kaydırma elbette yeni değil. Diyelim ki Hakkâri Çukurca’da 3 mahalleye ağırlıklı olarak devletin resmi kolluk güçlerinin, idari binalara olacak şekilde, çeşitli adreslere toplu seçmen olarak kaydırılması söz konusu. Bunlar ağırlıklı 20 yaşlarda erkek. Şimdilik tespitlerimizde Iğdır, Şırnak Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkâri var ve çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin Elazığ Karakoçan’da da bu tür toplu seçmen kaydırmalar tespit ettik. Ayrıca şu da dikkat çekici, örneğin daha önceki seçimde başka bir yerde kayıtlıyken bir anda bir emniyet müdürlüğünün ek hizmet binasına 250- 300 hatta 500 kişi seçmen yazılmış.”

2019’DA DA ASKER VE POLİS SEÇMEN OLARAK YAZILMIŞ

İlknur Birol’un örnek gösterdiği ve daha önce DEM Parti’den yapılan açıklamalar bölgeye güvenlik güçleri aracılığı ile takviye seçmen yapıldığını ortaya koyuyor. İlknur Birol’un da dediği gibi bu uygulama yeni değil. 2019 yılındaki yerel seçimler öncesi HDP’nin 15 Ocak 2019’da yaptığı tespitler de bu verileri kanıtlar nitelikte ama bu defa rakamların daha da arttığı söylenebilir. 2019’da tespit edilen rakamlar ise HDP tarafından yapılan açıklamaya göre şöyleydi: “Iğdır'da maksimum 108 kişinin kalabileceği Polis Evi'nde 374 kişi, Hakkâri’de bir dairede 1108 seçmen, Batman Komando Caddesi'nde 366 no'lu kapıda 189 seçmen, Bingöl'de kapıcı dairesinde 224 seçmen, Diyarbakır Hani'de bir adreste 208 seçmen kaydedilmiştir. Bitlis Çevreyolu Caddesi'nde bir dairede 338 seçmen, Hakkâri Çukurca kaymakam Niyazi Erten Caddesi 2 nolu kapıda 627 kişi seçmen olarak gösterilmiştir. Hakkâri merkez Ordu Caddesinde 1108 seçmen kaydedilmiş. Başka birinde 395. Mardin Artuklu'da bir dairede 506 seçmen kaydedilmiştir.”

TÜM MAKAMLARA İTİRAZ EDECEĞİZ

DEM Parti MYK Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü İlknur Birol’un dikkat çektiği başka bir konu ise daha önce Mersin’in Akdeniz ilçesinde olduğu gibi hayali seçmenlerin olduğu ama artık sistemden seçmenlerin eski yerleri tespit edilebildiği için kaydırma işlemi daha çok yapılıyor. İlknur Birol bu kaydırmaların amacının ise gerçek iradeyi gölgelemek olduğunu vurguluyor: “Gönderdikleri seçmenlere oy kullandırarak seçimin gidişatını bozma, orada oluşacak gerçek iradeyi gölgeleyecek, sakatlayacak bir ağırlık oluşturmak gibi bir eğilim var. Bir iş yerinde 500 kişi nasıl ikamet ediyor olabilir? Özellikle kritik bölgeler gelecek şekilde yerleştirilmiş. Biz itiraz ettik örneğin ve bunlardan birine verilen cevap gerçekten karikatürdü. Burada yaşamadıkları halde seçme kaydı yapılmıştır diyoruz. Mealen söylüyorum bize gelen cevapta “Peki o zaman nerede yaşıyorlar?” diyorlar. Bunu idari makam böyle söyleyemez. Biz onların daha önce nerede olduklarını da sistemden görebiliyoruz. Bir önceki seçimde nerede oy kullandıklarını görebiliyoruz. Ama bir iş yerine 500 kişi, 250 kişi nasıl yazılır? Nasıl bir görevlendirme, nasıl bir durumdur bu? Eskiden çok daha korkunçtu hayali seçmen vardı Mersin’de örneklerini de görüyoruz. Ama şimdi sistemde kimin daha önce nerede oy verip vermediğini görüyor olmamız nedeniyle daha sistematik başka bir yol deneniyor.

Partimizin belediyeyi kazanmasının kesin olduğu yerlerde bize kazandıran fark sayısı kadar en az bir seçmen kaydırma olduğunu görüyoruz. Örneğin partimiz 1700 seçmen farkla kazandıysa oraya 2 bin 500 seçmen kaydırılıyor. Bizler tüm itirazlarımızı yapıyoruz bir yerden reddediliyorsa bir üstte, bir üstte daha YSK’ya kadar taşıyacağız. Aynı zamanda bu işlemlere aracılık eden bütün kamu görevleriyle de ilgili suç duyurusunda bulunacağız.”