Yeşil Sol Parti kongresi başladı: Yeni isim HEDEP

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 4’üncü Büyük Kongresi, Ankara’da binlerce kişinin katılımı ile başladı. Yeni isim HEDEP olacak.

Atatürk Spor Salonu’nda organize edilen kongre “Özgürlük İçin Yeniden / Ji bo Azadiyê” şiarıyla yapılıyor.

Kongreye, Türkiye ve Kurdistan'ın dört bir yanından binlerce kişi katıldı. Yoğun katılım nedeniyle, çok sayıda kişi salonun dışında kaldı.

İçeride yer kalmadı için, kongrenin takibi için dışarıya dev bir ekran kuruldu.

Kongrede sık sık "Bijî berxwedana Rojava” sloganını yükseliyor. Salonun içinde ve dışında halaylar çekiliyor.

Salon Yeşil Sol Parti bayrakları ve kongre sloganın olduğu pankartlarla süslenirken, “Kürt sorununa demokratik çözüm”, “Tecride hayır barış hemen şimdi”, “Demokratik Anayasa” ve “İklimi değil sistemi değiştir” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Kongre programı başlamadan önce delegeler salondaki yerlerini aldı. Öğle saatlerine doğru yaklaşık 800 delege oy kullanarak, Parti Meclisi (PM) üye listeleri ve Eş Genel Başkanlarını seçecek.

PM, asil 80, yedek 35, fahri 10 olmak üzere 125 kişiden oluşacak.

Kongrede ayrıca Merkezi Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri de belirlenecek.

YENİ İSİM HEDEP

Kürt sorununun demokratik çözümü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve yani anayasa, kongrenin temel gündemleri olacak.

Hazırlık ve Mutabakat Komisyonu’nun verdiği bilgilere göre, partinin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olacak.

SİYASİ PARTİLER VE SİVİL TOPLUMDAN YOĞUN KATLIM

Çok sayıda siyasi parti temsilcisi de kongreye katıldı: Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sultan Özcan ve Cahit Kırkızak, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Sözcüleri Canan Yüce ve Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) eski Milletvekili Barış Atay, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Juliana Gözen, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan.

Kurdistani partiler Azadî Partisi, Kurdistan Komünist Partisi (KKP), Kurdistan Sosyalist Partisi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), İnsan ve Özgürlük Partisi, Devrimci Doğu Kültür Ocakları da kongredeki yerlerini aldı.

SOL Parti adına İlknur Beşer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, Deva Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Gelecek Partisi adına Kani Torun, Saadet Partisi Milletvekili Necmettin Çalışkan, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) Genel Başkanı Turgut Kocak, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Kaldıraç, Halkevleri, Alınteri de kongreye katıldı.

Ayrıca emek ve meslek örgütleri de kongreye yoğun ilgi gösterdi. Bunlar arasında Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile bağlı sendika temsilcileri yer aldı.

BEŞTAŞ: KONGREMİZ ÖZGÜRLÜK İÇİNDİR

Divan seçimi ile başlayan kongrede divan başkanlığına seçilen Meral Danış Beştaş, "Düşmanlar, özgürlük mücadelemizi yok etmek istiyorlar. Ama hiç kimse bunu başaramaz, kimse özgürlük yürüyüşümüz nefessiz bırakamaz. Biz mücadelemizi tarihten alıyoruz. Biz bu mücadeleyi kanımızın son damlasına kadar sürdüreceğiz” dedi.

Beştaş'ın “Biz İmralı’ya selam söylüyoruz” dediği anda salonda bulunanlar ayağa kalktı.

"Bijî Serok Apo” sloganı dakikalarca salonda yankılanırken, Beştaş şöyle konuştu:

“Sayın Öcalan şu anda bir tecrit altında. Biz bu tecridi yıkacağız ve PKK Lideri Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşacak. Biz halkımıza güveniyoruz, halkımızın verdiği mücadeleye güveniyoruz. Biz 'tecride hayır özgürlüğe evet' diyoruz. Kirli politikalara karşı halkların eşitliği ve kardeşliğini savunmayı sürdüreceğiz. Biz şu anda saldırı altında olan Filistin halkının yanındayız. Saldırılar Kürtlere yönelik de devam ediyor. İşgalciler bizim rengimizi, sesimizi ve dilimizi ortadan kaldırmak istiyor. Bu zorlu şartlar nedeniyle mücadele eden arkadaşlarımıza selam söylüyoruz. Biz hiçbir zaman zulme boyun eğmedik, eğmeyeceği. Bu kongremiz özgürlük içindir.”

Divan başkanlığına seçilen Murat Çepni ise, “Özgürlük için, demokrasi için yeniden bir aradayız. Hepimize kolay gelsin. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” şeklinde konuştu.

Divan eşbaşkanlarının konuşmasının ardından barış ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.