Yozgat Cezaevi’nde tutsaklara işkence

Yozgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan 5 siyasi tutsak, gardiyanlardan işkence görüp tek kişilik hücrelere atıldı.

Yozgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 5 siyasi tutsak gardiyanların  işkencesine uğradı. İşkence gören tutsaklardan Şirin Gezen’in yaşananları telefon görüşmesinde ailesine aktardı.

Gezen, Cumartesi günü gece saatlerinde yaklaşık 25 gardiyanın 5 kişi kaldıkları koğuşa geldiğini ve yatakhane bölümüne geçerek burayı dağıttıkları bilgisini verdi. 

Bu duruma itiraz edip, “Ne oldu, neden geldiniz?” diye sorduklarında, gardiyanların ‘Size mi soracağız!’ yanıtı verip kendilerini koğuş koridoruna çıkardıklarını anlatan Şirin Gezen, burada ters kelepçe takılarak zorla yere yatırıldıklarını belirtti. Bu esnada hakaret ve küfürler edilmesine tepki gösterdiklerinde ise işkenceye maruz kaldıklarını kaydeden Şirin Gezen, uzun bir süre devam eden hakaret, küfür ve şiddetin ardından tek kişilik hücrelere konulup 2 gün boyunca burada tutulduklarını anlattı. 

Şirin Gezen’in yaşadıklarını aktardığı ailesinin, hukuki destek talebinde bulunduğu Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube üyesi Kenan Maçoğlu, tutsaklarla görüşmek üzerine cezaevine gitti. Maçoğlu, görüştüğü tutsaklardan işkence olayını doğruladı. 

Maçoğlu, tutsakların aynı şeylerin her an tekrar yaşanması tedirginliği içerisinde olduklarını da ifade etti.

Cezaevi müdürü ile görüşmek istediğinde ise Maçoğlu’na, ‘Müdür yok’ yanıtı verildi. Maçoğlu, işkenceye uğrayan tutsaklar hakkında adli ve idari soruşturma ve disiplin soruşturması başlatığını da vurguladı.