İlles Balears Üniversitesi’nde 'jineoloji' seminerleri
Palma de Mallorca’daki İlles Balears Üniversitesi’nde 'jineoloji' seminerleri düzenlendi.
Palma de Mallorca’daki İlles Balears Üniversitesi’nde 'jineoloji' seminerleri düzenlendi.
İspanya’nın özerk bölgesi Balear Adaları’ndaki Palma de Mallorca’da bulunan İlles Balears Üniversitesi’nde 1-2 Aralık tarihleri arasında jineolojinin tarih bilimiyle bağlantısı ve oluşturduğu tarih perspektifi kapsamında 4 ayrı seminer verildi.
Üniversiteye bağlı ‘İşbirliğini Güçlendirme Ofisi’nin ev sahipliği yaptığı seminerler dizisi üniversitenin öğretim görevlileri ve Jineoloji Araştırma Merkezince hazırlanan ortak proje kapsamında düzenlendi.
İki gün süren etkinliklerde Kürt kadın hareketinin tarih perspektifi ve yazımından alternatif eğitim yöntemlerine dair sunumlar yapıldı.
Seminerleri üniversitenin Felsefe ve Toplumsal Eğitim bölümlerinden öğretim görevlileri de dinledi.
Seminerler dizisi ‘Jineoloji yoluyla toplumsal dönüşüm: Kadın tarihini yeniden yazmak’ başlığı altında düzenlendi.
İlk seminerde Kürt Kadın Hareketi Üyesi Gönül Kaya ‘Jineoloji perspektifiyle tarih yazımı’, Jineoloji Akademisi Üyesi Haskar Kırmızıgül ise ‘Tarih bilinci toplumlar için neden bir ihtiyaçtır’ başlıklarıyla sunum yaptı.
Üniversite öğrencilerinin ilgiyle dinlediği seminerde Kürt kadın özgürlük hareketinin tarihi ele alış biçimi de değerlendirildi.
Seminerde, Batı eksenli bir perspektifle yazılan tarihin iktidarı ve erkek egemenliğini güçlendirdiğine dikkat çekildi.
Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Clara Torres, 'Yönteme bir bakış: Hakikat rejimlerinde Toplum ve Doğa’ başlıklı seminerde bir sunum yaptı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından referans alarak yapılan sunumda Torres, mitoloji, din, felsefe ve sosyal bilimlerin bugünkü toplumların zihniyet yapısını anlama açısından incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sonraki seminerde ise Gönül Kaya Kürdistan Kadın Hareketi'nin tarihinin yazımı ve oluşumuna dair bir konuşma yaptı.
Kaya, Kürt kadın hareketinde teori, pratik ve sonradan yeniden teoriye dönüşen bir diyalektik ilerleyişi olduğuna dikkat çekti.
Sonrasında söz alan Haskar Kırmızıgül ise Jinwar kadın köyü projesine dair konuştu. Bu projeyle kadın eksenli yaşam kültürünün yeniden canlandırıldığını belirtti.