İran BM’nin kadın komisyonundan çıkarıldı

ABD’nin diplomatik baskıları sonucu İran, Birlemiş Milletler’in kadınlara ilişkin bir komisyonundan çıkarıldı.

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), New York’taki binasında yaptığı toplantıda İran’ın Kadın Koşulları Komisyonu’ndan (CSW) “derhal geçerli olmak üzere” çıkarılması yönünde oy kullandı.

CSW’nin bünyesinde olduğu ECOSOC’taki oylamada 29 oy İran’ın komisyondan çıkarılması yönünde kullanılırken, 16’sı çekimser kaldı, 8’i karşı oy kullandı.

Karar tasarısı, 1980’den bu yana İran ile resmi diplomatik ilişkileri olmayan ABD tarafından verildi. Bu karar tasarısı öncesi uluslararası alanda 165 bin imza toplandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “İran rejiminin kadın ve kız çocuklarına sistematik baskılarına yanıt olarak tarihi bir oylama” dedi.

ABD’nin ittifakı İngiltere’de kendi Dışişleri Bakanı James Cleverly vasıtasıyla kararı selamladı. Cleverly, Twitter hesabında, “İranlı kadınları ve kızları acımasızca bastıran bir rejimin komisyonda yeri yok” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise BM’nin tepkisinin “hedefin çok uzağında” olduğu eleştirisinde bulundu.

HRW, uluslararası toplumun İran’daki şiddet kampanyasının son bulması ve sorumluların hesap vermesi için “acilen koordineli bir baskı” yapması gerektiğini kaydetti.

İran’da 16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin ahlak polislerince katledilmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor. Yüzlerce kişinin katledildiği protestolar sırasında, onbinlerce kişi tutuklandı, bir çok kişi idam edildi.