Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

İran’da kadın idamlarında büyük artış

İran’da 2021 yılında idamlarda yüzde 25 ile güçlü bir artış yaşandığı bildirildi. Özellikle idam edilen kadınların sayısında önemli bir artış olduğu belirtiliyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ile Fransa merkezli İdama Karşı Hep Birlikte (ECPM) isimli sivil toplum örgütleri, idamlara ilişkin 14’üncü yıllık raporunu yayınladı.

Rapora göre, "İran, nükleer programını çevreleyen müzakerelerle uluslararası sahnede güçlü bir geri dönüşe başlıyor" ancak aynı zamanda bu ülke "infazlara devam ediyor.”

Raporda, İran’ın "ölüm cezasını birçok muhalife karşı bir baskı aracı olarak kullandığı” vurgulandı.

Her iki örgüte göre, İran’da 2021 yılında en az 333 kişi idam edildi. 267 kişinin idam edildiği 2020 yılı ile kıyaslandığında yüzde 25’lik bir artış olduğu ifade edildi.

Bu durumu “alarm verici” olarak niteleyen örgütler, İbrahim Reisi’nin Haziran 2021’de Cumhurbaşkanı seçilmesi ardından idamların hızlandığını ve 2021 yılının ilk yarısına göre ikinci yarısında ikiye katlandığını kaydetti.

Aynı rapora göre 2020 yılında 9 kadın infaz edilirken, 2021’de bu sayı en az 17’ye çıktı. İdam edilen kadınlardan ikisinin çocuk olduğuna dikkat çekildi.

100 sayfalık raporda uyuşturucu trafiği ile bağlantılı infazların 126’ya çıktığı belirtilirken, 2020’de bu sayının 25 olduğu ifade edildi.

İdam edilen 17 kadından 12’si cinayetten mahkum edildi. Sivil toplum örgütleri, eşlerini öldürdükleri için idama mahkum edilen kadınların sayısında artış olduğuna dikkat çekerken, söz konusu eşlerin şiddet uygulayan erkekler olabileceği tepkisinde bulundu.