İran’da kadını hedef alan uygulamalar giderek sertleşiyor

İran polisi dayatılan başörtüsü kanununu ihlal eden kadınları tespit etmek ve cezalandırmak için akıllı teknolojileri hayata geçirmeye başladı.

İran polisi kendi internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada "bugünden itibaren" halka açık yollarda, araçlarda ve "bazen başörtüsünün kaldırıldığı tesislerde" "dikkatlice planlanmış eylemler" öngördüklerini belirtti.

Polis, "Bu bağlamda, yasayı çiğneyen kişilerin akıllı bir şekilde tespit edilmesi için teknoloji kullanılacak” dedi.

Bu yeni tedbirler, özellikle eylül ayından bu yana benzeri görülmemiş halk hareketi ile birlikte kadınların giderek daha fazla İslami kıyafet kanununu reddetmesine karşı geliştirildi.

16 Eylül’de genç Kürt kadın Jina Emini’nin Tahran’da İslami kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından katledilmesinden bu yana ülke genelinde protesto eylemleri var. Bu eylemler sırasında yüzlerce kişi katledildi, onbinlercesi tutuklandı.

Polis yetkilisi Hasan Mofahami, “Yürürlükteki yasalara göre başörtüsünü çıkarmak suçtu” dedi.

Yetkili, "Yasayı çiğneyen insanlar eylemlerinden sorumludur ve davranışlarından sorumlu tutulmaları gerekir" diye tehdit etti.

Mofahami ayrıca, çalışanları işyerinde başörtülerini çıkaran şirketleri, kapatmadan önce uyaracaklarını bildirdi.

İran polisi geçen hafta yaptığı açıklamada başörtüsünü çıkaran kişilerin akıllı ekipmanlarla tespit edileceğini duyurmuştu.

Açıklamaya göre kamusal alanda başörtüsünü çıkaran kişiler önce uyarılacaklar, ardından mahkemeye verilecekler. Otomobil sahipleri de başörtüsü kurallarını ihlal eden kadınlar konusunda tehdit edilerek, tekrar edilmesi halinde araçlara el konulacağı ifade edildi.