İran’da kadınlar başı açık koştu, Federasyon Başkanı istifa etti

İran’ın Şiraz kentinde düzenlenen sportif etkinliği kadınların başı açık katılması nedeniyle Atletizm Federasyonu Başkanı istifa etti.

İrna haber ajansına göre ülkenin güneyindeki Şiraz kentinde düzenlenen bir dayanıklılık yarışması ile bağlantılı tartışmalar nedeniyle Federasyon Başkanı Haşim Siami istifa etti.

İran medyasında yayınlanan görüntülere göre kadınlar, zorunlu olan başörtüsü kuralına uymadan yarışmaya katıldı.

“Jin jiyan azadî” isyanı ile birlikte tırmanan baskılara rağmen kadınlar sisteme başkaldırmaya devam ediyor. İran polisi başörtüsü yasasını sıkı bir şekilde uygulamak için nisan ortasında yeni bir plan devreye koymuştu.

Şiraz kentinin bulunduğu Fars eyaleti savcısı, etkinliğin organizatörlerini açıklama yapmaları için çağıracağını açıkladı.

Siami, İrna’ya yaptığı açıklamada federasyonun organizatör olmadığını ve başörtüsü takmayan kadınların federasyona bağlı atletler olmadığını savundu.

Geçen hafta en az dört ünlü aktris kamusal alanda başörtüsüz göründükleri gerekçesiyle yetkili kurumların hedefine girdi.

16 Nisan günü bir açıklama yapan yetkililer, çalışanları başörtüsü kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle 24 saat içerisinde 150’yi aşkın ticari işyerini kapattıklarını duyurmuştu.