İran polisi kadınlara karşı yeniden devriyelere başladı

İran polisi kamusal alanlarda başı açık kadın sayısının giderek arttığını gerekçe göstererek cezalandırma amaçlı devriyelere yeniden başladıklarını duyurdu.

İran devleti, Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden altı ay sonra yeniden kadınlara karşı devriyeler başlattı.

Tasnim ajansına göre polis sözcüsü Said Montazeralmehdi, “Bugünden itibaren polis, otomobillerle veya yaya devriye gezerek, ne yazık ki kıyafet kanununa uymamaya ve talimatlara itaat etmemeye devam eden kişileri uyaracak ve cezalandıracak” dedi.

Bu duyuru, 16 Eylül 2022’de Tahran’da katledilen Kürt genç kadının ölümünden altı ay sonrasına denk geldi. Emini’nin katledilmesi İran ve Doğu Kürdistan’ı saran benzeri görülmemiş bir isyana neden oldu.

Yüzlerce kişi bu isyan sırasında devlet güçleri tarafından katledilirken, onbinlercesi gözaltına alındı ve tutuklandı, bazı kişiler idam cezası aldı.  İsyandan bu yana kadınlar devletin başörtüsü yasaklarına meydan okumaya devam ederken, giderek daha fazla kadın başta Tahran ve büyük kentlerde başı açık dışarı çıkıyor.