İspanya bir tabuyu yıkarak kadınlar için bir ilke imza attı!

İspanya’da solcu hükümet, ağrılı adet gören kadınlar için “manstrüel izin” sağlayan bir tasarıyı sundu. Bu Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Bakanlar Konseyi toplantısı ardından bir açıklama yapan Eşitlik Bakanı İrene Montero, “Acılı ve sakatlayıcı adet kanamaları için tamamen devlet tarafından finanse edilen geçici hastalık iznini Avrupa’da ilk uygulayan ülke olacağız” dedi.

Sosyalist Partili Başbakan Pedro Sanchez hükümetinin koalisyon ortağı Podemos’un grup başkanlarından Eşitlik Bakanı Montero, “Adet artık bir tabu olmayacak” diye ekledi.

‘ACILAR İÇİNDE İŞE GİTME SONA ERİYOR’

Montero, “Acılar içinde işe gitme”, “ilaca boğulma” ve “acıyı gizlemenin” artık sona erdiğini kaydetti.

Medyada geçen hafta tasarının yayınlanan ilk versiyonunda iznin üç gün olacağı, ağır semptomlar durumunda beş güne kadar uzatılabileceği yer almıştı. Ancak Bakan Montero bir kamu televizyonunda, ilgili hekim tarafından imzalanması gereken bu hastalık izninin "bir süre sınırı olmayacağını" belirtmişti.

Tasarı parlamentonun onayından geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Hükümet parlamentoda azınlık durumunda.

SANCHEZ: FEMİNİZM KONUSUNDA İLERLİYORUZ

Eğer hükümet parlamentonun onayını alırsa İspanya, Avrupa’da böyle bir tedbiri kendi yasasına geçiren ilk ülke olacak.

Dünyada bunun örnekleri arasında Japonya, Endonezya ve Zambiya var.

Başbakan Pedro Sanchez Twitter'da yaptığı açıklamada, ülkede kürtaj hakkını da güçlendiren bir yasa tasarısına gönderme yaparak “Feminizm konusunda ilerliyoruz. Kadınların kendi yaşamlarına ilişkin özgür karar verebilmeleri gerekiyor” dedi.

Fransa, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerde bazı şirketler kendi işçilerine “manstrüel izin” veriyor ancak yasada yer almıyor.

KÜRTAJ HAKKI GÜÇLENDİRİLECEK

Bu "adet izni", kamu hastanelerinde kürtaja erişimi de güçlendirmeyi planlayan daha geniş bir yasa tasarısının “amiral gemisi” olarak değerlendirilen önlemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Doktorlardan gelen yoğun vicdani ret nedeniyle ülkedeki kürtajların yüzde 15'inden daha azı kamu hastanelerinde gerçekleşiyor.

Yasa tasarısı 2015 yılında önceki muhafazakar hükümet tarafından getirilen bir yükümlülüğü tersine çevirerek, reşit olmayanların 16 ve 17 yaşlarında ebeveynlerinin izni olmadan kürtaj yapmasının yolunu açacak.

AB ülkelerinin çoğunda 16 yaşından büyük çocuklar ebeveynlerinin onayı olmadan kürtaj yaptırabiliyor. Belçika, Finlandiya, Fransa, Slovenya, İsveç ve İrlanda'da kadının yaşı ne olursa olsun kürtaj yapabiliyor.

OKULLARDA CİNSEL EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ

İspanya'da kürtaj 1985'te suç olmaktan çıkarıldı, 2010'da ise yasallaştı, ancak güçlü bir Katolik geleneğine sahip bu ülkede kürtaj halen pratikte ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

Solcu hükümetin hazırladığı metin ayrıca okullarda cinsel eğitimin güçlendirilmesinin yanı sıra liselerde doğum kontrol haplarının veya adetle ilgili hijyen ürünlerinin ücretsiz dağıtımını da sağlıyor.

HÜKÜMETTE KADIN SAYISI ERKEKLERDEN FAZLA

İspanya, 2004 yılında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili bir yasanın kabul edilmesinden bu yana feminizm açısından Avrupa'nın öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Feminist olduğunu iddia eden Sanchez hükümetinde kadın sayısı erkeklerden (14) daha fazla (Başbakan dahil 9).