İspanya’da 24 saatte erkekler 4 kadını katletti

İspanya’da 24 saat içinde 4 kadının erkekler tarafından katledilmesi ülkede şok etkisi yarattı. İçişleri Bakanı Grande-Marlaska cinayetleri ‘erkek terörizmi’ olarak nitelendirdi.

Batı Avrupa’da kadına yönelik şiddetin en çok ciddiye alındığı ülkelerin başında gelmesine rağmen İspanya’da son dönemlerde kadın cinayetlerinde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Sadece önceki gün 24 saat içinde ülke çapında 4 kadın erkekler tarafından katledildi.

Kadına yönelik cinayetlerin artması ülkede şok etkisi yaratırken, başkent Madrid’de güvenlik birimleri ile hükümet temsilcilerinin içinde yer aldığı bir kriz toplantısı gerçekleşti. Toplantı sonrasında konuşan İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska kadına yönelik cinayetleri için “erkek terörizmi” ifadesini kullandı.

Kadın cinayetlerinin durdurulması için devletin bütün aygıtlarıyla harekete geçeceğini belirten bakan Grande-Marlaska “Kadın ve özellikle de çocukların erkek şiddetinden korunması için elimizden geleni yapacağız. Bunun için ülkedeki bütün polis birimlerini harekete geçirdik” diye konuştu.

ARALIK AYINDA 10 KADIN KATLEDİLDİ

Önceki gün 2 kadın başkent Madrid’de, biri Bilbao’da, diğeri de Benidorm kentinde katledildi. İspanyol medyasında yer alan haberlere göre böylelikle sadece Aralık ayında erkekler tarafından katledilen kadınların sayısı 10’ya yükseldi. 2021 yılına ait verilere göre ise 47 Milyonluk ülkede 44 kadın katledildi.

Avrupa ülkeleri içinde kadın cinayetlerinin ortalamanın üzerinde olduğu İspanya’da bu durum karşısında hükümet, yargı ve polis birimleri birçok önlemi devreye koymuş durumda. Örneğin kadın cinayetleri konusunda başlatılan soruşturmalar ve davalar özel bir savcılık ile özel bir hakimlik birimi tarafından yürütülüyor.