İspanya’dan sonra Fransa ‘adet sancısı’ izni yolunda ilerliyor

İspanya’da adet dönemini sancılı geçiren kadınlara ücretli izin hakkı tanınması ardından Fransa’da da bu yönlü bir yasa çalışmaları var.

Fransa’da çalışanlarına “adet izni” veren az sayıda şirket bulunuyor.  Bunlar arasında mobilya üreticisi Louis Design sancılı adet görenlere ek ücretli tatil günleri sunuyor.

Son olarak Seine-Saint-Denis bölgesindeki Saint-Ouen belediyesi ağrı veya endometriyoz yaşayan çalışanları için adet izni deneyini başlattı.

Çevreci milletvekili Sébastien Peytavie, aynı partiden Marie-Charlotte Garin ve Sandrine Rousseau ile birlikte feminist dernekler, sağlık dünyası temsilciler ve şirketler nezdinde konuyu istişareye açtı.

Vekiller, tıbbi gizliliğe saygı duyarak, bekleme günü olmaksızın telafi edilmiş adet izni oluşturmak için bir yasa tasarısı hazırlamayı amaçlıyor. Metin 26 Mayıs'ta sunulacak.

Sosyalist Parti milletvekilleri Mickaël Bouloux ve Fatiha Keloua Hachi de aynı amaçla kendi cephelerinde bir dizi istişarelerde bulundu.

KOBİ Konfederasyonu (CPME) küçük işletmelerde ek izinlerin “düzensizliğe” yol açacağını savunurken, benzer bir tepki patronlar sendikası MEDEF’ten geldi. İşveren örgütü, böyle bir önlemin "kadınların erkeklerle aynı pozisyonlarda bulunamayacağı imajını vereceğini" savundu.

Feminist dernekler de olası bir tepkiden endişe duyuyor. Adet izni oluşturmanın, kadınlara karşı istihdam ayrımcılığına neden olabileceği endişesi var.

Ocak ayında hükümet, endometriozisle mücadele için birkaç milyon euroluk bir araştırma programını içeren ulusal bir strateji başlatmıştı.

Bakan, milletvekillerinin regl izni yaratmaya yönelik girişimlerine ilişkin olarak, tekliflerin ne zaman masaya yatırılacağına "karar verebileceğimizi" ve "içeriklerini görebileceğimizi" belirtti.

İspanya’da sol koalisyon hükümeti, mayıs 2022’de adet döneminde şiddetli sancı çeken kadınlara ücretli izin imkanı sunan yasa tasarısını onaylamıştı. Ocak 2023’te de milletvekilleri tarihi bir adım atarak yasal düzenlemeye onay vermiş ve İspanya’yı bu tür bir yasayı onaylayan ilk Avrupa ülkesi yapmıştı.