İstanbul Sözleşmesi Davası: Karar daha sonra açıklanacak
İstanbul Sözleşmesi Davası’nda Danıştay savcısı, kararın iptalini istedi. Mahkeme, kararını daha sonra yazılı olarak tebliğ edecek.
İstanbul Sözleşmesi Davası’nda Danıştay savcısı, kararın iptalini istedi. Mahkeme, kararını daha sonra yazılı olarak tebliğ edecek.
Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan 10 davaya dair Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görülen duruşma devam etti.
Mahkemede, Cumhurbaşkanı Vekili Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Anlaşmalar Daire Başkanı Emre Topal, savunma yaptı. Yazılı savunma verdiklerini hatırlatan Topal, sözlü savunmasını da elindeki kağıtları okuyarak yaptı.
Topal, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek kadına yönelik şiddetle mücadeleyi engellemiyor" iddiasında bulundu, sözleşmenin feshedilmesinin hukuka uygun olduğunu savundu.
Savunmaya dair söz alan Avukat Oya Aydın Göktaş, “Söz konusu Cumhurbaşkanı kararnamesinin zaten Anayasa’ya aykırı olduğunu söylüyoruz. Dayanak gösterdikleri karar da milletlerarası usul ve esaslara ilişkin. Uluslararası hukukta çok fazla sona erdirme yöntemi vardır ama biz kelimelere takılmıyoruz. Biz bu sözleşmeler arasında çok açık bir ayrım olduğunu söylüyoruz. Cumhurbaşkanı kararını savunurken, Meclis’in uygun bulma yetkisini veren değerini küçülmektedir. Bu yetkinin bu kadar küçümsenerek teknik sorun gibi algılanması kabul edilmez. Bu kanun bizim yaşamımızla eş değerdir, bütün kanunları Cumhurbaşkanı yayımlar. Resmi Gazete’den sonra yürürlüğe girer. Yasama, yürütme, yargı yükü erkini kabul eden, hiçbir devlet böyle teknikçe durumu kabul etmez” ifadelerini kullandı.
'YANLIŞ ÇEVİRMEYİN'
Emre Topal’a “Sözleşmeleri çevirirken yanlış çevirmeyin” diyerek sözlerine başlayan Avukat Hülya Gülbahar, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye dair kısımda Türkçe karşılığı fesih değil çekilmedir. Çok taraflı sözleşmelerde fesih değil çekilme söz konusudur. Sadece Anayasa’nın 90’ıncı maddesine baksak bile yeterli. Değişiklik getiren her kanunun Meclis’ten geçmesi gerekiyor” dedi.
Hukuk Profesörü Serap Yazıcı da "Türkiye taraf olduğu bir uluslararası sözleşmeden çekilebilir mi? Tabii çekilir ama usule uygun çekilir. Ancak hiçbir yargı ve makam yorum yoluyla kendisine verilmeyen bir yetkiyi kullanamaz” dedi. Cumhurbaşkanı avukatını kasteden Yazıcı, “25 yıla yakın süre içinde ders vermiş bir hukukçu olarak eğer bir öğrencim bu soruya böyle yanıt verirse sıfır verirdim” dedi.
'HADDİ DEĞİL'
TBB Başkan Yardımcısı Avukat Sibel Suiçmez, “Davalı vekilinin dilekçemizi yeterli bulmaması haddi değil. Allah kimseye inanmadığı kağıtları okumayı nasip etmesin” dedi.
Danıştay savcısı, kararın iptali yönünde karar verilmesini istedi. Savcının mütalaası salondakiler tarafından alkışlandı. Mütalaaya karşı söz alan avukatlar da savcılık görüşüne katıldıklarını belirterek işlemin yok hükmünde olduğunu belirtti ve kararının iptali yönünde karar verilmesini istedi.
Mahkeme başkanı davaya dair kararını daha sonra yazılı olarak tebliğ edeceğini söyledi.
Kanuna göre 30 gün içinde gerekçeli kararın yazılıp taraflara tebliğ edilmesi gerekiyor.