İsviçre’de on binlerce kadın grev yaptı

İsviçre'nin dört bir yanında on binlerce kadın daha fazla saygı, makul ücret ve emeklilik için gösteri yaptı. Zürih mor renge bürünürken, kadınlar UBS bankasının Erdoğan’la ilişkisini protesto etmek için Erdoğan maketini yaktı.

İsviçre'nin dört bir yanında on binlerce kadın daha fazla eşitlik için  gösteriler düzenledi. Slogan, çığlık, ıslık ve davul çalarak, erkeklerden ortalama yüzde 18 daha az kazandıkları gerçeğine dikkat çekildi, kadına yönelik şiddete ve ayrımcılığa karşı duyulan öfke ve isyan dile getirildi.

BERN

Çarşamba akşamı binlerce kadın bu yılki kadın grevinin son mitingi için Bern'de bir araya geldi. tren istasyonu yakınındaki Schützenmatte’de bir araya gelen kadınlar "zaman, saygı, makul ücret ve emeklilik" için gösteri yaptı.

Katılımcılar kortejin başında taşıdıkları “Yeter, basta, ça suffit!" pankartla kadına yönelik şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Bern'de binlerce anne, büyükanne ve çocuk bakıcısı çocuklarıyla birlikte şehir boyunca yürüdü. 14 Haziran'daki kadın grevi için yapılan çocuk arabası eyleminin ardından kurulan “Eidgenössische Kommission dini Mueter", İsviçre'nin gelecekte çocuk bakımı için yılda 109 milyar frank harcamasını talep etti.

ZÜRİH

Zürih şehri adeta mor bir dalgaya dönüştü. On binlerce kadın, asgari ücret, ataerkilliğin sona ermesi, herkes için kürtaj hakkı, ebeveyn izni, Afganistan'daki kadınlar için burkanın kaldırılması ve daha az "zihinsel yük" talep etti. Bu, bir ailede her zaman her şeyi düşünmek zorunda olmanın getirdiği zihinsel yükü ifade ediyor - ki bu yük hala çoğunlukla kadınları etkiliyor.

KADIN VE İNSANLIK DÜŞMANI ERDOĞAN’IN MAKETİ YAKILDI

Zürih Devrimci Grev Kolektifi, UBS (İsviçre Bankalar Birliği) girişinin önüne bir Erdoğan maketi astı. Arka planda ise "Erdoğan'ı öldürün" yazılı bir poster yer aldı. Daha sonra maketi bir alışveriş arabasına yerleştirip ateşe verdi.

Devrimci Grev Kolektifi şunları belirtti: "Türkiye'de, Kurdistan'da ve her yerde ataerkil, köktendinci ve faşist baskıya karşı mücadele eden kadınların yanındayız!" Aktivistler ayrıca Credit Suisse'in Türkiye'nin değerli bir iş ortağı olduğunu söyleyerek UBS bankasını da kınadı.
Zürih Belediye Meclisi de Çarşamba günkü oturumunu kadınların grevi nedeniyle kısa kesti.

VALAIS

Valais'li kadınlar, tüm kantonda sadece azize olan iki kadının isminin sokaklara verilmesi nedeniyle protesto eylemi yaparak, sokakların ismini değiştirdi. Ayrıca Sion şehrine yeni mahallelere, caddelere ya da binalara Valais'li kadınların adlarının verilmesi için resmi bir talepte bulundular. Kolektif, yetkililerin elinden işin bir kısmını almak için yaklaşık 50 kadından oluşan bir liste dağıttı.