YJA Star: Gulçiya Gabar Önderliğe ve dağlara sevdalı bir yürekti

HPG ve YJA Star Komuta Konseyi Üyesi ve Merkez Karargah Komutanlarından Gulçiya Gabar ile Pelşîn Newroz şehit düştüğünü belirten YJA Star “O, Önderliğe, ülkesine, dağlara, gerillaya ve arkadaşlarına sevdalı bir yürekti” dedi.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, şehit gerillalara ilişkin şunları belirtti:

Halkımızın cesur yürekli yiğit komutanı, asaletli soylu insanı, sade ve özgür kadını, HPG ve YJA Star Komuta Konseyi Üyesi ve Merkez Karargah Komutanlarımızdan Gulçiya Gabar yoldaşımız ile Pelşîn Newroz yoldaşımız, 29 Nisan 2019 günü Garê bölgesinin Çemankê alanında gerçekleşen saldırıda şehadete ulaşmıştır. Bu saldırı, yerel işbirlikçi ajanların ihbarı ve düşmanla işbirliği yapması temelinde gerçekleşmiştir. Apocu ideoloji ile özgür yaşamı tanıdıktan sonra bütün ömrünü halkımızın ve Kürt kadınlarının özgür bir yaşam sahibi olması için adayan büyük komutanımız Gulçiya yoldaş, maalesef yerel işbirlikçi ajanların sömürgeci soykırımcı Türk devletine yaptığı ihbarla şehadete ulaşmıştır. Büyük komutanımız Gulçiya Gabar ve Pelşîn yoldaşlarımızın şehadetinden dolayı başta yurtsever Kurdistan halkımız olmak üzere, nice evladını bu onurlu davaya vermiş yurtsever Mêrdîn halkımıza, değerli Aydın ve Orçun ailelerine YJA Star Merkez Karargah Komutanlığımız adına başsağlığı diliyoruz. Silah arkadaşları olarak düşmandan hesap soracağımızın, şehitlerimizin intikamını mutlaka alacağımızın ve kanlarını yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Gulçiya Gabar
Adı Soyadı: Servet Aydın
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Rahime – Sabri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2019 / Garê

 

Kod Adı: Pelşîn Newroz
Adı Soyadı: Gulistan Orçun
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Selime – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2019 / Garê

 

GULÇIYA GABAR

Yiğit komutanımız Gulçiya Gabar, köklü bir yurtseverlik ve direniş geleneği olan kadın kenti Mêrdîn’de birçok kültürün, dinin, dilin ve halkın sevgiyle birlikte yaşadığı Midyad’ta yurtsever bir aile kültürü içinde yetişmiş ve 1992 yılında çocukluk arkadaşlarıyla birlikte özgürlük saflarına katılmıştır. Cizîr, Nisêbîn, Kerboran, Amed ve Hezex’te serhildanların en yoğun yaşandığı bir dönemde mücadeleyi tanıması O’nun mücadele yılları boyunca da bu isyancı ve asi ruhla katılmasına yol açmıştır. Gulçiya Gabar arkadaş otuz yıla yakın devrimcilik yaşamında başta Kurdistan’ın kalbi olan Botan sahasının Gabar, Besta, Herekol, Kato ve Colemêrg alanları olmak üzere, Amed’ten Kobanê’ye, Erzirom’dan ve Garzan’dan Garê’ye kadar ülkemizin her karış toprağına alın terini dökmüş, patikalarında iz sürmüş, çeşmelerinden su içmiş, her taşına ayağı değmiş ve her mevzide savaşmıştır. Gulçiya Gabar yoldaşımız serhildan sürecinde katılmış, kadın ordulaşmasının oluşum ve Kadın Özgürlük Hareketi’nin gelişim süreçlerinde en zorlu alanlarda yaşayarak güçlü bir mücadele birikimi kazanmıştır. Gulçiya yoldaşın otuz yıla yakın mücadelesi bizler için mücadele manifestosu olmuştur. Katıldığı ilk günden itibaren emeği, özverisi, cesaret ve disipliniyle öncü komutanlarımızdan olmuştur.

Gulçiya yoldaş komutanlık özellikleri ile mücadele içerisinde öne çıktı. Her zaman en zorlu, kritik dönemlerde ve alanlarda sorumluluk üstlendi. En son Merkez Karargah Komutanlığımızda yer alan Gulçiya arkadaş askeri komuta yeteneğini, ideolojik ve örgütsel birikim ile güçlü bir biçimde buluşturdu. Genç yaşta mücadeleye katılan Gulçiya yoldaşımız emeği ve gelişimi ile tüm yoldaşların sevgisini, saygısını ve güvenini kazandı.

Gulçiya Gabar arkadaşın gerçekliğinde başarmak, mutlaka emek ve bilinçle yoğunlaştırılması gereken temel bir yaklaşımdır. Ne kadar yeteneği ne kadar enerjisi varsa bunu mutlaka katmaya çalışan bir yaklaşımın sahibidir. Komutanımız Gulçiya yoldaş Önderliği, Parti’yi ve mücadeleyi kaygısızca sahiplenmenin, kendini bir bütünen bu mücadeleye adamanın adı olmaktadır.

O en küçük bir pratik işten tutalım da herkesin çözmekte zorlandığı askeri-taktik-örgütsel sorunlara kadar her şeyle uğraşan, kendisini yetiştiren, ulaştığı düzeyi kendisiyle sınırlandırmayarak arkadaşlarını da ortak eden, kadını eğitmeye, disipline etmeye çalışan bir yaklaşımın sahibiydi. Yine en önemli özelliklerinden biri de hiçbir zaman ne erkek egemenliğine ne de kadın gelenekselliğine boyun eğmemesiydi. Eksikliklere karşı göz yummadı, tepkisini ve tavrını kaygısızca ortaya koydu.

Yiğit komutanımız kendisini güncel sorunlarla sınırlandırmadı, ancak hiçbir zaman bu sorunların çözümünü de ertelemedi ve an’da cevap olmayı başardı. Bir kadın militan ve komutan olarak hiçbir zaman sıradanlığı kabul etmedi. Yaşamıyla, ilişkileriyle, tarzıyla ve kişiliğiyle hiç kimseye benzemedi. O oldukça sıra dışı, kendine has sadeliği olan seçkin bir insan güzeliydi. O, adı gibi dağların gülüydü. Gulçiya arkadaşa bakınca ‘’özgür kadın kimdir, nasıl yaşar’’ sorusuna cevabı somut ve net bir biçimde görebilirdiniz. O’nda özgürlük karaktere dönüşmüştü. Ruhunu bu sisteme teslim etmemiş ve “xwebûn” olmayı başarmıştı. Onda fikir, zikir ve eylem birlikteliği vardı. Gulçiya Gabar arkadaş söylediği gibi yaşar, yaşadığı gibi dile getirirdi. Kendini askeri ve ideolojik olarak birçok yönüyle geliştirmişti. Ancak Gulçiya yoldaşın en belirgin yanı insan ilişkilerinde, insanları değiştirmede ve etkilemedeki gelişkinliğiydi. Yine Gulçiya denilince inat, gurur ve mücadelecilik akla gelirdi. Onda özgürlük inadı ve özgürlük bilinci çok gelişkindi. PKK’li ve PAJK’lı bir militan olmanın gururu, inadı yüzüne, gözlerine ve yaşamına yansıyordu. Mücadeleciliği, bildiği ve inandığı doğrular uğruna kavgacılığı, özgürlük aşkının beyninde ve yüreğinde yarattıklarının bu kadar güçlü bir biçimde yaşamına ve kişiliğine yansıması onu etkileyici kılıyordu. Onu bu kadar çekici kılan da Önderlik ve Parti gerçeğimizle bu kadar bütünleşmesiydi. Sadeliği ve otoriterliği, bunun yanında ince esprililiği, çocuksu ve doğal bir gül güzelliğindeki gülüşü, pratik becerisi, kendini eğitme sorumluluğu, disiplini, insanlarla paylaşım gücü karakterinin yaşama yansıyan izdüşümleriydi. İnsanı hiç sıkmadan, ezmeden ve küçümsemeden öğretirdi.

Gulçiya Gabar arkadaş birçok yoldaşına dağları, toprağı, ülkeyi ve gerillacılığı sevmeyi öğretti. Dağda bir kadın olarak yaşamanın insanı ne kadar güzelleştirdiğini ve mutlu ettiğini ondan öğrendik. Kendin olmanın güzelliğini O’nu izlediğimizde daha da çok fark ettik. Gerillanın bir yaşam felsefesi, zorlukları ve güzellikleri ile bir yaşam karakteri olduğunu yaşamıyla ve kişiliğiyle hepimize öğretti. Mücadeleye katıldığı ilk yıllarda bir çatışma sonrasında arkadaşlardan günlerce kopmasına rağmen arkadaşlara kavuşma ısrarıyla ve büyük bir iradeyle arkadaşlara ulaşmayı başarmıştı. Şairin de dediği gibi; aç kalmıştı, susuz kalmıştı ama sevdası O’nu terk etmemişti. O, Önderliğe, ülkesine, dağlara, gerillaya ve arkadaşlarına sevdalı bir yürekti.

Gulçiya arkadaş kendi sınırlarını aşan özgür bir kadındı. Sınırlarını aştıkça kendinden geçmeyen, gücü gördükçe kendini yitirmeyen cesur bir komutandı. Manga komutanlığından Merkez Karargah Komutanlığı’na kadar her düzeyde katılım gösterdi. Her koşulda ama her koşulda sadeliğini, mütevazılığını, kişiliğini hiçbir zaman kaybetmedi. Sevginin doğal ölçülerini, özgürlüğün çekiciliğini kendinde yeşertti ve bizlere de öğretti. Dudaklarından dökülen her söz, her cümle acılardan, zorluklardan, en güzel paylaşımlardan ve yaşamdan damıtılıp da anlam kazanmıştı. Devrimcilik onda yaşam tarzıydı, bir zorunluluk değil tercihti. Önderlik gerçeğiyle bütünleştikçe daha da bir güzelleşmiş, anlam kazanmış ve yaşamına anlam katmıştı. Onun yüreği güzel, beyni özgür, gülüşü içten ve bakışı derindi.

Onurlu ve asi komutanımızın emekle ilmek ilmek örülen yaşamı onlarca romana konu olabilecek bir muhtevaya sahiptir.

Gulçiya arkadaşı bu kadar dirayetli kılan ise yaşamını ve pratiğini örgütlerken Önderlik ile sürekli yaşamayı temel bir ilke olarak belirlemesidir. Günün yirmi dört saati sürekli çalışan, enerjisini katan ve etrafını da kendisiyle birlikte yaşama bağlayan Gulçiya yoldaş, Önderlik ile arkadaş olmanın ilkelerini kendi yaşamında somutlaştırmıştır. Onu mücadele içerisinde bu kadar dirayetli, zorluklar karşısında bu kadar iradeli ve düşman karşısında bu kadar cesur kılan ise ne olursa olsun bir gün Önderliği göreceğine olan inancıydı. Gulçiya yoldaş Önderliği görmek için yola çıkmış ancak uluslararası komplo Önderliğimizin fiziki esaretiyle sonuçlanmıştı. Bu durum Gulçiya arkadaşın içinde hep kanayan bir yara olarak kaldı ve düşman karşısındaki öfkesini biledi, Önderliğe olan aşkını perçinledi.

Yiğit ve cesur komutanımız Gulçiya yoldaş, mücadele hayatı boyunca bulunduğu her alanda ve çalışmada Apocu çizgide netliği, keskinliği esas aldı, gelişim yaratmayı ve bu temelde emek sarf etmeyi de bir devrimcilik ilkesi olarak gördü. Kişiliğinde ideolojik derinliği, yaşamında emeği ve mücadelesinde başarıyı temsil etti ve tüm yoldaşları için örnek oldu. O, özgürlük hareketimizin öncülerinden, kadın ordumuzun öncü komutanlarından biri olarak mücadele tarihimizde unutulmayacak izler bıraktı. Bize devrettiği özgürlük meşalesini zafere taşıyarak anısına layık olma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.

 

PELŞÎN NEWROZ

Gulçiya yoldaş ile birlikte şehadete ulaşan Pelşîn Newroz arkadaşımız da, Mêrdîn’ in yurtsever kültürüyle büyümüş, Önderlik felsefesi ve özgürlük mücadelesi ile tanışarak bu kültürü devrimci duygularla birleştirmiştir. Kobanê ve Rojava’da sergilenen direnişten etkilenen Pelşîn yoldaş, o süreçte birçok Kürt genci gibi yüzünü mücadeleye çevirmiş ve 2015 yılında özgürlük mücadelesine katılmıştır.

Kürt gençlerinin, Kürt kadının ve birçok halkın enternasyonal dayanışması ve mücadelesiyle DAİŞ yenilgiye uğratılmıştır. Pelşîn yoldaşımız da DAİŞ karşısındaki birçok hamlede aktif bir şekilde yerini almıştır. Burada insanlığa ve Kuzey-Doğu Suriye halklarına olan tarihi görevini layıkıyla yerine getirdikten sonra yönünü dağlara vermiş, en büyük özlemi ve hayali olan gerilladaki yerini almak için Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Pelşîn yoldaş, kadın ordulaşmasından, kadının savaşımından ve kadının irade gücünden oldukça etkilenmiştir. PKK ve PAJK militanlığını özümseme temelinde kendisini bilinçlendirmeyi, eğitmeyi, yeniden yaratarak özgür bir kadın olmayı esas almıştır. Kadın gerillacılığına aşkla katılmış, sade ve özlü, cana yakın ve güler yüzlü duruşuyla rengini yaşama katmıştır. Gerilla yaşamına tereddütsüzce, büyük bir istek ve aşkla katılan Pelşîn yoldaş, tüm yoldaşlarının sevgisini kazanmıştır. Büyük bir komutan olmayı vaat eden duruşu, güven veren katılımı, heyecanlı kişiliği ile YJA Star Merkez Karargah çalışmalarımıza dahil olmuş, bu çalışmaların başarıyla sonuçlanması için büyük bir emek harcamıştır. Pelşîn yoldaşımız, mücadele yaşamı boyunca Önderliğe, yoldaşlığa ve özgür yaşam ölçülerine bağlı kalarak sade ve mütevazı emekçi bir katılımın sahibi olmuştur.

Önderliğimize, şehitlerimize ve onurlu halkımıza layık olmanın yolu Devrimci Halk Savaşını zaferle taçlandırmaktır. YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı olarak yiğit ve özgür kadın komutanlaşmasının timsali olan Gulçiya Gabar komutasında ve Devrimci Halk Savaşı çizgisinde zafere yürüyeceğimizi belirtiyoruz.”