Şengal’de ‘Jin, Jiyan, Azadi ile Kadın Devrimine Doğru’ konferansı

Êzidi Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) “Jin, Jiyan, Azadi ile Kadın Devrimine Doğru” başlığı altında Şengal’de bir konferans düzenledi. Konferansa 350 delege ile çok sayıda başka kişi katıldı.

350 delege ile çok sayıda Êzidî ve Arap kadının katıldığı konferans başladı. HDP Milletvekili Feleknas Uca, video konferans yoluyla katılımcıları selamlarken, Almanya’daki Feminist Örgüt Üyesi Ronahi Elman konferansa katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“Lübnan Önder Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi” sözcüsü Mihemiya Sosin Şaman da konferansa Lübnan’dan görüntülü bir mesaj gönderdi. Şaman, Êzidî kadınların özgürlük mücadelesine olan desteğini ifade etti.

Sivil toplum aktivisti Bilur Elcerrah gönderdiği mesajda, Êzidî kadınların zaferine olan inancını dile getirdi.

Çiçek Yıldız Avrupa Êzidî Koordinasyonu adına, konferansa Avrupalı Êzidîlerin selamını iletti.

YJŞ adına ise yazılı bir mesaj okundu: “Önder Öcalan’ın fikirleri, toplum, kadın, genç, siyaset, kültür, ahlâk, ekonomi, eğitim ve özellikle özsavunma için bir yol gösterici ve vazgeçilmez bir hakikattir. Şengal’in güçleri olarak bu fikirleri görmezden gelemeyiz. Çünkü bizler de Önder Apo’nun fikirlerinin doğduğu bu coğrafyada yaşıyoruz. Önder Öcalan’ın özsavunmaya ilişkin fikirleri yol haritamız, felefemiz ve anlayışımıza dönüşmüştür. YBŞ-YJŞ, bu temelde kurulmuştur. Bu toprakların düşmanı yaşadıkça özsavunma en meşru hakkımızdır.”

RojNews’in haberine göre Irak hükümeti, Şengal dışından konferansa katılmak isteyen onlarca davetlinin Şengal’e girişine izin vermedi. Katılımına izin vermeyenler arasında Rusya Êzidileri Eşbaşkanı Manama Pir de bulunuyor.

Manama Pir konferans ile canlı bağlantı kurarak Irak hükümetinin yaklaşımını kınadı. Êzidi kadınların direnişine dikkat çeken Pir, Êzidi kadınların nerede olursa olsun zulme ve baskıya baş eğmeyeceğini ve kadınlar olarak mücadeleyle zafere ulaşacaklarını söyledi.

Şengal’e girişi engellenen bir diğer davetli olan Suriye Êzidileri Birliği Üyesi Suat Hiso yazılı bir mesaj gönderdi.

Hiso, şunları belirtti: “Konferansa katılarak Êzidilerin çalışmalarını güçlendirmek için büyük umutlarla yola çıktık. Ancak Bağdat hükümeti tarafından engellenmemiz toplumumuzun irade ve birliğine karşı politikalarının yayıldığını gösteriyor. Önderlik tarafından ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganı kendini örgütleyen kadın için geliştirilmiştir. Bir kez daha konferansa başarılar diliyoruz. Mücadele ve direnişle Şengal Özerk Yönetimi’nin kazanımlarını savunarak ilerleyeceğiz.”

Irak’ın farklı kentlerinden davetlilerin katıldığı ve mesajların okunduğu konferansın akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.