Şengal’deki kadın konferansının sonuç bildirgesi
Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi’nin (TAJÊ) Şengal’de 350 delegenin katılımıyla düzenlediği bir konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.
Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi’nin (TAJÊ) Şengal’de 350 delegenin katılımıyla düzenlediği bir konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.
“Jin, Jiyan, Azadî ile Kadın Devrimine Doğru” başlıklı konferans 23 Nisan günü 350 delege ile çok sayıda Êzidî ve Arap kadının katılımıyla gerçekleşti.
Konferansın sonuç bildirgesinde mücadelenin büyütüleceği vurgusu yapıldı.
Sonuç bildirgesi şöyle:
“TAJÊ olarak 23 Nisan’da 350 delegenin katılımıyla ‘Jin, Jiyan, Azadi ile Kadın Devrimine Doğru’ konulu bir konferans düzenledik. Konferansta Bağdat, Güney Kürdistan ve Almanya’dan gelen müsafirlerimiz de hazır bulundu. Rusya ve Rojava’dan konferansa katılmak isteyen müsafirlerimiz Irak hükümeti tarafından engellendi. Yine konferansa katılamayan misafirlerimiz; Ermenistan Êzidi Kadınları, Êzidi siyasetçi Feleknas Uca, Lübnan Önder Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Sözcüsü Mihemiya Sosin Şaman, Rusya’dan Êzidi kadınlar ve Rojava Êzidi Kadınlar Birliği mesajlarını video ile iletti. KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, konferansa video mesaj göndererek, Êzidi kadınların özgürleştirilmesi ve örgütlülüğü için Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesinin öneminden söz etti. Verilen seminerlerde önemli mesajlar öne çıktı. En çok da Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesi ile Êzidi kadınların özgürlük konusundaki ısrarı tartışıldı. Önder Öcalan’ın kadın özgürlüğüne ilişkin mücadelesi bugün Êzidi kadınların şahsında somut sonuçlar doğuruyor.
Seminerlerde en dikkat çeken konular, Êzidi tarihi boyunca direniş kültürünü inşa eden Êzidi kadınların öncülüğü ve kahramanlığı oldu. Direnişin bugün Jin, Jiyan, Azadi felsefesiyle ifade edildiği ve Êzidi kadınların ancak bu felsefeyle 73 fermanın intikamını alabileceği ifade edildi.
Ayrıca Êzidi kadınların Önder Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasında kendilerini sorumlu gördüğü konusu öne çıktı. Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması konusunda mücadelenin arttıralacağı sözü yinelendi. TAJÊ’nin ikinci kongresinde ‘Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesinin anlaşılması için çalışma yürütülmesi, Önder Öcalan’a yönelik saldırıların kendimize yönelik saldırılar olarak ele alarak tutum belirleme’ kararı alındı. Jineoloji’nin bir kadın bilimi olarak ele alınması yine konferansta öne çıkan konulardan biriydi. Kadınlar ayrıca genç kadınlarının örgütlüğü, kadın özsavunma güçleri ile Kuzey ve Doğu Suriye’deki devrim kazanımlarının korunmasının önemine dikkat çekti.
Konferansa Kürt, Arap, Hristiyan ve Êzidi kadınların katılımı, hangi ulustan, dinden ve inançtan olursa olsun kadınların Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesini birbirine ulaştırabileceği ve kadın özgürlük mücadelesini yürütebileceğini bir kez daha göstermiştir. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganının etrafında toplanan kadınlar her türlü eşitsizliğe, şiddete ve saldırıya karşı duracaklarını ve kadın özgürlük mücadelesini büyüteceklerini bildirdiler.”