Şêxmaqsudlu anneler stranlar eşliğinde direniyor
13 Mart'tan bu yana Şam hükmetinin ağır ambargosu altında bulunan Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahallelerindeki anneler direnişte kararlı ve "Kimseye boyun eğmeyeceğiz" diyor.
13 Mart'tan bu yana Şam hükmetinin ağır ambargosu altında bulunan Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahallelerindeki anneler direnişte kararlı ve "Kimseye boyun eğmeyeceğiz" diyor.
Şam hükümeti Halep'teki Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahallelerine ağır ambargo uygulamaya devam ederek gıda kamyonlarının her iki mahallede de girmesine izin vermiyor. Şêxmaqsud ve Eşrefiyê'deki anneler de "Ne olursa olsun Şam hükümetine boyun eğmeyeceğiz” diyerek buna karşı tepki koydu.
13 Mart'tan bu yana mahalleye un girişi de yok ve un depoları boşalmış. Fakat Şêxmaqsud halkının öngörüsü nedeniyle, savaş yıllarında her ev kendi ununu depolar ve ona göre sac ekmeği yapılırdı.
BAŞ EĞMEYECEK, DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ
Dayika Fatma Mihemed , Şam yönetiminin kuşatma nedeniyle Şêxmaqsud ve Eşrefiyê’deki çocukların aç kalacağı ve halkın onların önünde baş eğeceklerini düşünmesinin bir hayal olduğunu belirterek, şunları kaydetti:"Çünkü Şêxmaqsud halkı direniş içinde büyümüştür ve bütün kuşatmaları kendi iradesiyle kıracaktır."
Dayika Zeyneb de hiçbir şekilde baş eğmeyeceklerini belirtti ve “Bütün ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılıyoruz. Geri kalan unumuzu da ekmek yapıyoruz. Ancak odun ve mazot olmadığı için ekmeğimizi giysi artıklarını yakarak yapıyoruz. Bu nedenle artık Efrîn stranlarıyla direnişimizi artırmanın sözünü veriyoruz” ifadelerini kullandı.
ŞÊXMAQSUD VE EŞREFİYÊ’DE AMBARGO
Halep’in Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahalleleri Suriye savaşının başından bu yana DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Cephet El Şamiye, Ceyş El İslam, KDP bağlantılı ENKS vb. çete gruplarının hedefi oluyordu.
2016 sonlarında Şam yönetiminin denetimine giren Halep’te Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahallesi, savaşın başından beri çete gruplarının uyguladığı Kürtsüzleştirme politikalarını sürdürdü.
2011 yılından beri YPG/YPJ güçlerini alt edemeyen çete grupları ve Şam yönetimi Şêxmaqsud ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik dönemsel bombardımanlar gerçekleştiriyor, bölgeye dönük kuşatma ve ambargo uyguluyor.
Kuşatma ve ambargo nedeniyle bu mahallelerde yaşayanların gündelik yaşamı oldukça zorlaşıyor. Bölgede özellikle de gıda, ilaç ve sağlık malzemeleri konusunda büyük bir sıkıntı yaşanıyor.
Söz konusu mahallelerde gıda, ilaç ve sağlık malzemeleri oldukça sınırlı. Halk, Ukrayna savaşını fırsat olarak gören Şam yönetiminin kuşatma ve ambargosu altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Böyle bir durumda BM başta olmak üzere uluslararası insan hakları örgütlerinin sessizliği dikkat çekiyor.