Şubat’ta en az 24 kadın katledildi

Şubat ayında çıkan haberlerden derlenen rakamlara göre en az 24 kadın yakınları tarafından katledildi. Pek çok kadın cinayetten kıl payı kurtulurken, yargının faillere karşı ‘iyi hal’ tutumu da sürdü.

Türkiye’de kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. Hemen her gün bir kadın katledilirken, iktidar cinayetleri önlemek bir kenara dursun, erkeği koruyan yargı nedeniyle cinayetler çığ gibi büyüyor. Yargının iktidarın tekelinde olması, çıkan yargı kararlarında “iyi hal” ve benzeri indirimlerle cezasızlığa dair bir algının oluşması, erkek şiddetinin de bu yönde artmasına neden oluyor. 

Jinnews’in derlediği rakamlara göre Şubat ayında cinayetler ciddi oranda arttı. Basında çıkan haberler üzerine derlenen bilançoya göre Şubat ayında en az 24 kadın en yakınlarında bulunan kişiler tarafından katledildi. Bir kadının faili bulunmazken, 5 kadın ise ‘şüpheli’ şekilde yaşamını yitirdi. 

4 kadın katletme girişimi ile karşı karşıya kalırken, 16 kadın şiddete, tacize maruz kaldı. 5 çocuk şiddete maruz bırakıldı, 2 çocuk ise katledildi. Geride kalan ay içinde 2 çocuk ‘şüpheli’ şekilde yaşamını yitirirken, bir çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Mahkemeler ise bu ay içerisinde 5 sanığa iyi hal indirimi uygulamaktan geri durmadı. 

KATLEDİLEN KADINLAR

Gülsüm Berk, Güler Kaya, Pınar Can, Semiha Peker, Hanife Yenisu, Birgül Y., Fatma B., 

Emel Tokkal, Saniye Kaçar, Ayşe Nazlı Kınacı, Nur Cemil Hüseyin, Gamze Kaçar Bozkurt, Gülistan Şaylemez, Hacer Çetin, Hatice Toğrul, Raziye Özcan, Karanfil Özcan, Saime Üzüm, Mihrican E., Melek Güler, Şule Yıldırım, Kader B., Meryem Güneş, Gonca Akbulut, İkram Kaplan, Canan Acer, Meral Şen. 

ŞÜPHELİ KADIN CİNAYETLERİ 

Şubat ayında ‘şüpheli’ biçimde ölü bulunan kadınların isimleri ise şöyle: Havva Cevheroğlu, Yıldız Baran, Beril S., Ayşe Özgecan Usta ve Ankara Mamak’ta kimliği tespit edilemeyen bir kadın. 

YARGI FAİLE KARŞI HEP ‘İYİ’ 

Bu tabloya rağmen mahkemeler cinayet ve saldırı faillerine genellikle tolerans gösterdi. 

*Şırnak’ın Silopi ilçesinde 5 çocuğa cinsel istismarda bulunan Selim B. alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Polislerin ailelere, “Öpmek taciz değil” dediği ortaya çıktı. 

*Antep’te kardeşini kesici silahla katletme girişiminde bulunan M.K. isimli erkeğin yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti, faile verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında “iyi hal” indirimi uygulayarak, cezayı 11 yıl 3 aya düşürdü.

*Şırnak’ta bir çocuğa cinsel istismarda bulunan uzman çavuş Aslan A., tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasında tahliye edildi. 

*Van’ın İpekyolu ilçesinde Şehriban Dinç'i katleden Esat Dinç'in yargılandığı davada mahkeme heyeti sanık hakkında "iyi hal indirimi" uygularken, "azmettirme" suçundan yargılananlar hakkında ise beraat kararı verdi.

*Urfa’da 3 çocuğuna şiddet uyguladığı için tutuklanan Ramazan Çakmak tahliye edildi.