ABD’de kürtaj hakkı için yüzbinler alanlara çıkmaya hazırlanıyor

ABD’de Yüksek Mahkeme kadınlara savaş açtı. Kürtaj hakkı son 50 yıldır hiç olmadığı kadar tehdit altında bulunuyor. Kürtaj hakkı savunucuları 14 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

Politico sitesi 2 Mayıs tarihli bir haberinde Yüksek Mahkeme’nin 1973 tarihli Roe vs Wade adlı kararı iptal etmeye hazırlandığını ortaya çıkardı. Söz konusu karar, özel yaşam hakkı adına tüm ülkede Amerikalıların kendi bedenleri üzerindeki hakkını güvenceye alıyor.

ABD 50 YIL GERİ GİDECEK

98 sayfalık metin 30 Haziran’a kadar müzakere edilecek. Eğer ülkenin en yüksek yargı organı bu ön projeyi kabul ederse, yine her eyalet kendi başına kürtaja ilişkin karar alabilecek. Politico’ya göre kürtaj projesi kabul edilirse, ABD 50 yıl geriye gidecek.

Center for Reproductive Rights isimli kuruma göre, eyaletlerin yarısına yakını kürtajı yasaklayabilir. Guttmacher Institute ise üreme yaşındaki kadınların yüzde 58’i, diğer bir ifadeyle yaklaşık 40 milyon kadın, kürtaj hakkının yasaklanabileceği eyaletlerde yaşıyor.

Amerikan solu ve kürtaj hakkı savunucuları ise alarma bu ifşa üzerine alarma geçti. ABD Başkanı Joe Biden da seçmenleri kasım ayındaki genel seçimler sırasında kürtaj hakkını savunma lehine oy kullanmaya çağırdı.

‘ÖFKE YAZI’

İlerici çok sayıda organizasyon “Eyleme geçiyoruz” diyerek, 14 Mayıs’ta ABD’nin tüm eyaletlerinde alanlara çıkmaya çağırdı.

Ülkede kürtaj yapan çok sayıda kliniği yöneten Planned Parent grubu sorumlularından Kelley Robinson, telefon üzeri yaptığı basın toplantısında “Kaybedecek zaman yok” dedi.

Washington, New York, Chicago ve Los Angeles’te dört büyük eylem gerçekleştireceklerini vurgulayan Robinson, “14 Mayıs’ta öfkemizi ifade edeceğiz” dedi. Ülkenin geri kalanında da yüzlerce eylem yapılacak.

Organizatörler, eylemlere yüzbinlerce kişinin katılımını beklediklerini duyurdu. Women’s March örgütünden Rachel Carmona, “Bir öfke yazı olacak” vurgusunda bulundu.

Women’s March, 2017’de Donald Trump’a karşı ilk “Kadın Yürüyüşü”nde milyonlarca kişiyi bir araya getirmişti.