Afganistan’da kadınlara yönelik katliamlar artıyor
Barış anlaşmasının geleceğinin ne olacağı sorusunun cevabının bulunamadığı Afganistan’da kadınların toplumda yer edinmesini engellemeye dönük katliamların artması da dikkat çekiyor.
Barış anlaşmasının geleceğinin ne olacağı sorusunun cevabının bulunamadığı Afganistan’da kadınların toplumda yer edinmesini engellemeye dönük katliamların artması da dikkat çekiyor.
ABD hükümetiyle barış müzakereleri sonunda Şubat 2020’de anlaşma imzalayan Talibanlar, Eylül ayında Katar’ın başkenti Doha’da Afgan hükümetiyle müzakerelere başladılar. Ancak son dönemlerde hem Talibanlar hem de DAİŞ gibi çete örgütlerinin de hedefi olan insan hakları savunucuları ve özellikle kadınlara yönelik katliamlar artıyor.
Son olarak ülkenin doğusundaki Celalabat şehrinde bir jinekoloğun öldürüldüğü öğrenildi. Kadın doktorunun aracına yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla katledildiği bilgisi de verildi.
İKİ GÜN ÖNCE ÜÇ TV ÇALIŞANI KADIN KATLEDİLMİŞTİ
Celalabat’ın başkent olduğu Nangarhar vilayeti valiliğince yapılan açıklamada, kadın jinekoloğa yönelik saldırıda bir çocuk da yaralandı.
Ancak bu kentte kadınlara yönelik ne ilk ne de son saldırı. Salı günü de yine Celalabat’ta Enekaas TV adlı kanala çalışan 3 genç kadın kurşunlanarak katledilmişlerdi.
KADINLARA YÖNELİK SALDIRILAR: İZLER TALİBANI İŞARET EDİYOR
Afganistan’da hükümet ile Talibanlar arasındaki barış müzakereleri Eylül 2020’de başlarken hem insan hakları savunucularına hem de toplumdaki belirginliklerini arttırmaya çalışan kadınlara yönelik saldırılardaki artış dikkat çekiyor.
Salı günü 3 TV çalışanına yönelik saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlenirken, Kabil yönetimi ve Amerikan yetkililer Talibanları suçluyor. Talibanlar ise suçlamaları reddediyor.
BARIŞ ANLAŞMASIYLA BİRLİKTE DAHA DA ARTTI
Ancak Talibanların özellikle kontrol altında tuttukları alanlardaki uygulamaları iktidarı ele geçirdikleri 1996-2001 yılları arasındaki pratiklerini aratmıyor. Talibanlar, kontrol ettikleri bölgelerde görev yapan sivil toplum kuruluşlarının kadınları çalışmalarına yasak getirmiş durumda. Alınan bilgilere göre, Talibanlar özellikle kadınların güçlendirilmesine yönelik programları yürüten STK’ları da ya yasaklıyor ya da bu tür programlarını engelliyor.
Birçok sivil toplum kuruluşu, Talibanların özellikle ABD ile anlaşma imzaladıkları Şubat 2020’den sonra tutumlarını sertleştirdiklerini vurguluyor.
Donald Trump döneminde varılan anlaşma, Mayıs 2021’e kadar Amerikan birliklerinin geri çekilmesini de öngörüyordu. Ancak Talibanların anlaşmadan hemen sonra uygulamalarını sertleştirmesine dikkat çeken Joe Biden yönetimi, anlaşmanın ‘yeniden gözden geçirileceğini’ duyurmuştu.