AKP iktidarında çocuklara yönelik istismar yüzde 700 arttı

Çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetin yüzde 700 arttığı AKP döneminde, istismar davalarının çoğu ise cezasızlık ile sonuçlandı.

Muhalefet partileri tarafından Meclis’e sunulan cinsel istismar ve şiddet önergeleri de her defasında AKP hükümeti tarafından reddedildi.

Türkiye'de özellikle AKP iktidarı döneminde çocuk istismarı, cinayetleri ve çocuk evlilikleri giderek yaygınlaştı. Son olarak Ankara Polatlı'da 22 Haziran'da kaybolan 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara'nın bir hafta sonra öldürülmüş halde bulunması ve Ağrı'da Ramazan Bayramı'nın 1'inci günü (15 Haziran) kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in cansız bedenine ulaşılmasının ardından Türkiye'de çocuk istismarı ve cinayetinin geldiği boyutu bir kez daha ortaya çıkardı.

AKP'ye yakınlığı ile bilinen Süleymancılar yurdunda kalan dokuz çocuğun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu Ensar Vakfı yurtlarında 45, Adıyaman’da 30 öğrencinin ve Aydın'da bir çocuğun 3 yıl boyunca 200 kişi tarafından tecavüze uğraması ve İstanbul Küçükçekmece'de bir hastanede 115 çocuğun gebe bırakılması AKP iktidarı döneminde yaşanan yüzlerce çocuk istismarlarından sadece birkaçı.

HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALIYOR

Çocuk istismarı konusunda dünyada 3. sırada olan Türkiye'de son 10 yılda 482 bin 802 kız çocuğu devlet izniyle evlendirilirken, 2007-2017 yılları arasında 17 yaş ve altındaki çocukların yaptığı doğumlarda 2 bin 404 bebek ölü doğdu. Her 3 çocuktan birinin şiddete ve istismara maruz kaldığı Türkiye'de AKP iktidarı çocuklara yönelik istismar ve cinayetler önlemek yerine, muhalefetin konuya ilişkin verdiği bütün araştırma önergelerini reddederek çocuk tecavüzcülerine adeta kol kanat gerdi. Bugüne kadar HDP ve CHP tarafından çocuklara yönelik cinsel saldırı, cinsel istismar ve şiddetin önlenmesine ilişkin meclise sunulan onlarca soru önergesi AKP'liler tarafından reddedildi.

18 YAŞ ALTI 440 BİN ÇOCUK DOĞUM YAPTI

Kadın örgütleri ile farklı sivil toplum kurumlarının yaptığı istatistikler ve mahkemelere yansıyan olaylar neticesinde, AKP iktidarının cinsel istismarı meşrulaştıran politikaları sonucu, 2005 yılı ile 2015 yılı arasında çocuklara yönelik istismar ve şiddet 3 kat arttı. AKP iktidarı döneminde çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 arttığı, Türkiye'de 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında tecavüze uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin. Suç mağduru çocuk sayısının yılda 122 bini geçtiği Türkiye'de bu rakamlar sadece buz dağının görünen yüzü, çünkü çocuklara yönelik tecavüz ve şiddet olgularının çoğu gizli kalıyor.

AKP HÜKÜMETİ CİNSEL İSTİSMARLARI MEŞRULAŞTIRDI

Çocuklara yönelik tecavüz ve şiddetin önüne geçmeyen AKP hükümeti, tecavüzcüleri aklama derdinde. 2015 yılının Mayıs ayında Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldırdı. Eskiden çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan yasalar, dini nikahla bu evliliklerin meşrulaştırılmasına zemin hazırlayacak şekilde esnetildi.

Anayasa Mahkemesi yine bir yasa iptaliyle "Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi"nin önünü açtı. 2016 yılının Kasım ayında da çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge AKP hükümeti eliyle Meclis’e getirildi. Çocuk istismarında cezasızlığı öngören ve tecavüz suçunu meşrulaştıracak olan yasa tasarısı sivil toplum örgütleri ve halkın büyük tepkisinin ardından geri çekildi.

AİLE BAKANI: BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ!

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinsel istismar zanlılarına af getiren düzenlemeyi savunurken "Küçüğün rızası" diyerek yeni bir skandala imza atmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Ensar Vakfı’na yöneltilen cinsel istismar iddialarına ilişkin, "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz" açıklamasını yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabileceklerini ve yanlarında veli olmadan da evlenebileceklerine ilişkin açıklama yaparak çocuklara yönelik cinsel istismarın adeta önünü açtı.

BİTMEYEN 'İYİ HAL' İNDİRİMLERİ

Bugüne kadar çocuklara yönelik cinsel istismara davalarında cezasızlık sistemini esas alan AKP iktidarına bağlı mahkemeler tarafından "İyi hal ve saygın tutum" indirimi gerekçesiyle kapatıldı.

Mahkemeler tarafından "iyi hal" indirimi uygulanan davalardan bazıları şöyle:

*Amed’de iki yıl önce 14 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunan 22 yaşındaki sanığa duruşmadaki "saygın tutumu" gerekçesi ile indirim uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

*İstanbul Esenyurt’ta 3 yaşındaki küçük kız çocuğuna tecavüz ederken yakalanan Soner Aydın’a, mahkeme üst sınırdan 15 yıl ceza vermesi gerekirken, iyi halden ‘2 yıl 4 ay’ ceza verdi.

*Adana’da 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan sanığa “İyi hal indirimi” uygulanarak 24 yıl hapis cezası 20 yıla indirildi.

*Ağrı Doğubayazıt’ta bir çocuğa cinsel istismarda bulunan sanık 'Şaka yaptım' diyerek mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

*Kocaeli'nde 13 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunan baba L.Ö. mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

*Zonguldak'ta, 14 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan Kısmet K'nin cezası "iyi hal"den 17 yıl 3 aya düşürüldü.