Almanya’da her 4 şirketin 3’ünde tek bir kadın yönetici yok

Kadın-erkek fırsat eşitliğinde ilerleme iddiasındaki Almanya’da büyük şirketlerin dörtte üçünde tek bir kadın yönetici dahi bulunmuyor.

EY denetleme ve danışma şirketince yayınlanan bir analizde, Almanya’daki Dax, MDax, SDax ve TecDax gibi borsa organlarında hisseleri bulunan en büyük 160 şirketin verileri incelendi. Bu şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın ve erkek yöneticilerin sayısının irdelendiği analize göre, 1 Ocak 2018 itibariyle kadın yönetici oranı sadece yüzde 7,3 oranında.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 160 şirketin yönetim kurulllarındaki kadın oranı yüzde 6,5 olarak gerçekleşmişti.

2038’DE ÜÇTE BİR ORANINA ULAŞILACAK

Analize göre, Almanya’nın önde gelen söz konusu 160 şirketinin yönetim kurullarında sadece 50 kadın bulunurken, geçtiğimiz yıla göre 7 kişilik artış sağlandı. Ancak 50 kadın yöneticiye karşılık şirketlerde toplam 636 erkek yönetici bulunuyor.

Aynı analize göre, ‘aynı artış hızının korunması halinde’ kadın yöneticilerin oranı 2038 yılında üçte bir oranına ulaşabilecek.

DÖRTTE ÜÇÜNDE TEK BİR KADIN YÖNETİCİ BİLE YOK

Ancak 686 yönetim kurulu üyesi arasında 50 kadının bulunması ve bu sayının artış eğiliminde olması yanıltıcı bir gerçek.

EY’nin analizine göre 160 büyük şirketin yüzde 73’ünün yönetim kurullarının tümü erkeklerden oluşuyor. Yani dörtte üçünde tek bir kadın bile yok.

Yine yönetim kurulu başkanlığını kadınların yürüttüğü şirketlerin sayısı ise sadece 4’te kalıyor.