Almanya’da Kürt kadınlar 25 Kasım için alanlara çıkıyor

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E), 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında çok sayıda kentte kadınların alanlara çıkacağını duyurdu.

YJK-E yaptığı yazılı açıklamada 18 ve 26 Kasım tarihleri arasında onlarca kentte eylem düzenleyeceklerini bildirerek, eylem takvimini açıkladı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Yaşanan süreç bir kez daha gösterdi ki sistemler yaratılan krizi ve çözüm arayışlarını toplumun ihtiyaç ve taleplerinin üzerinden ele alarak toplum sorunlarını çözmek yerine halen Neo-Liberal sistemin varlığı üzerinden kendini koruma altına almaktadır. Savaş ve kaos yaratarak kendi varlığını sürdürmeye çalıştığı bu politikalarla birlikte milliyetçilik ve militarizmi kendine kalkan yapmıştır. Ukrayna üzerinde yürütülen savaş hegomonik bir iktidar savaşı olarak, diğer bölgelerde ve özelikle de Ortadoğu da geliştirilen savaşta halklar üzerinden kabulünü yaratarak gelişim kaydetmek ve kendi iktidarlarını sabitleştirmek peşindedirler.

Bu anlamda rolünü doğru oynamak için en çok kadını tahakküm altına almaya çalışmaktadır. Sistemin kadına karşı geliştirdiği modernite altında sahte özgürlüklerle kadının asıl taleplerini formüle ederek kendisine yandaş etmektedir. Bununla birlikte yüz yıllı aşan kadın mücadelesinin yarattığı değer ve kazanımlara saldırarak yasal haklarını kendince formüle edip kendi kadınını yaratma peşindedir. Devletlerin pandemide aldıkları karar ve yönetmeliklerin aslında halklara ve Kadınlara yönelik bir politikalarının olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Ataerkil sistem bundan daha fazla yararlanarak Toplumsal bir çöküş yarattığı gibi, almadığı yasal önlemlerle de kadın kırımları ve katliamlarını artmasına neden olmuştur. Saklamaya çalıştıkları başarısız politikaları gün ve gün enflasyon, işsizlik, açlık, yoksulluk, sürgün ve savaşlarla açığa çıkarak ulus devletlerin iflas ettiğini de görünür kılmaktadır.

Ortadoğu da günlük yaşamın her alanında cinsiyetçiliği arttırarak, kadının rolünü daraltan erkek zihniyet ve iktidarlarına karşı büyük bir mücadele verilmektedir. Rojhilat’ta Jina Mahsa Amini’nin katledilmesiyle yayılan serhildanlar ve bunun açığa çıkardığı toplumsal gücün sokaklara yansıması.... Bakûr da her gün öldürülen onlarca kadın ve Kadın kırımlarının devlet politikası olduğunu gözler önüne serdikleri için tutuklanan, işkence edilen, siyasi operasyonlarla susturmaya çalıştıkları kadınların verdiği özgürlük mücadelesi... Başur’da alçakça bir saldırıyla kaleminin gücünden korktukları için katlettikleri Nagihan Akarsel' in kaleminin de mücadelesinin de inançla yürütüleceği gerçekliği devletlerin faşist politikalarına boyun eğilmeyeceğini gözler önüne sermektedir.

Kadın Örgütleri mücadelesinde güçlerini birleştirerek, ortak talep ve istemlerini görünür kılarak, sorunların sistem üzeri çözüme kavuşması gerçekliğinin bilincinde. Bu anlamda dünyanın her yerinden kadınların birleşimi, meşru savunmasını oluşturarak, 21. yüzyılın Kadın yüzyılı olacağı gerçekliğine bir adım daha yaklaştırmaktadır. Bizim için slogandan öte Yaşam Felsefesi olan "JIN JIYAN AZADÎ" bugün dünya kadınlarının ortak söylemi olarak bize verdiği güç ve iradeyle her dilde mücadeleyi evrenselleştirmiştir.

Bu vesileyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde biz kadınlar olarak yapacağımız eylem ve etkinliklerimiz de siyasal katliamlara, toplumsal cinsiyet anlayışını körükleyen devlete, yaşamımızda yükseltilmeye çalışılan  korku duvarlarına HAYIR diyor, güçlü örgütlenmemizle Xwebûn olarak gelecek nesillerin özgürlüğünün mozaik taşlarını diziyoruz.”

YJK-E’nin Almanya’daki eylem takvimi:

18 Kasım 2022

FREIBURG

Seminer

Saat 17.00

Yer: Baslerstr. 103

***

19 Kasım Etkinlikleri

DÜSSELDORF

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Friedrich-Ebert-Str./DGB-Haus

Saat: 13.30

*

FRANKFURT

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Hauptbahnhof

Saat: 13.00

***

24 Kasım 2022

BERLIN

Yürüyüş

Saat: 18.00

Yer: Platz der Vereinten Nationen

***

25Kasım Etkinlikleri

DUISBURG

Yürüyüş/Miting

Saat: 16.00

Yer: Hauptbahnhof

*

HAMBURG

Yürüyüş/Miting

Saat: 18.00

Yer: Dammtor

*

TRIER

Miting

Saat: 18.30

Yer: Viehmarkt

*

DARMSTADT

Miting

Saat: 16.00

Yer: Luisenplatz

*

MANNHEIM

Yürüyüş/Miting

Saat: 17.00

Yer: Marktplatz

*

SAARBRÜCKEN

Miting

Saat: 17.00

Yer: Europa Galarie önünde

*

MARBURG

üniversitesin' de

Saat: 18.00 Jineoloji semineri

Saat: 20.00 Yürüyüş/Miting

Yer: Hörsaalgebäude

Biegenstraße 14/ Marburg

*

MÜNCHEN

Yürüyüş/Miting

Saat: 18.00

Yer: Josephplatz

*

STUTTGART

Yürüyüş/Miting

Saat: 16.00

Yer: Rotebühlplatz

*

DORTMUND

Saat: 16.00

Yer: Kampstr. 46

*

DAKME

Panel

Saat: 19.00

Yer: Körnebachstraße.

*

KIEL

Yürüyüş- Miting

Saat: 18:00

Yer: Asmus Bremer Platz

*

BREMEN

Yürüyüş - Miting

Saat: 16:30

Yer: Hauptbahnhof

*

AURICH

Yürüyüş-Miting

Saat: 15:30

Yer: Marktplatz

*

KÖLN

Yürüyüş ve miting

Saat: 18.00

Yer: Wiener Platz

*

MÜNSTER

Yürüyüş/Miting

Saat: 16.00

Yer: Stubengasse

*

WUPPERTAL

Yürüyüş/Miting

Saat: 16.30

Yer: Kirchplatz

*

FRIEDRICHSHAFEN

Miting

Saat: 16.00

Yer: Buchhornplatz

*

FREIBURG

Yürüyüş/Miting

Saat: 16.09

Yer: Platz der Alten Synagoge

*

BERLIN

Miting

Saat: 18.00

Yer: Rosa Luxemburg Platz

*

HEILBRONN

Miting

Saat: 16.00

Yer: Harmonie

*

CELLE

Meşaleli Yürüyüş

Saat: 17.00

Yer:  Gertrud-Schröter- Platz

*

KARLSRUHE

Yürüyüş/Miting

Saat: 15.00

Yer: Marktplatz

***

26 Kasım 2022

ESSEN

Yürüyüş/Miting

Saat: 12.00

Yer: Marktkirche/Porschekanzel