Altı ayda en az 120 kadın, 7 çocuk öldürüldü

İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, altı ay içerisinde en az 120 kadın ve 7 çocuğun öldürüldüğünü, 32 kadının cinsel tacize, 189 kız çocuğunun cinsel istismara maruz kaldığını rapor etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, taciz ve yaşam hak ihlallerine ilişkin şube binasında basın toplantısı yaptı.

Toplantıya çok sayıda kadının yanı sıra HDP Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz katıldı.

Hatimoğulları, AKP döneminde kadına yönelik eşitsizliğin ve şiddetin arttığını söylerken, buna karşı cezasızlık politikasının uygulandığını vurguladı.

Hatimoğulları, idam ve hadım tartışmalarına dikkat çekerek "Çocuğa karşı taciz ve tecavüz hastalık değildir. Bu erkek egemen sistemin bir yansımadır. Hastalık tartışması bizce bir saçmalıktır" dedi.

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve koğuş talebi yerine getirilmediği için 28 gündür açlık grevinde olan Zeynep Turan'ın durumunu da hatırlatan Hatimoğulları, cezaevinde muhatap bulamadıklarını ve olayın takipçisi olduklarını kaydetti.

İHD Kadın Hakları Komisyonu Sözcüsü Baran Öner, kadına yönelik artan ihlallere işaret ederek şunları belirtti: "Erkekler 2018’in ilk altı ayında; en az 120 kadın ve 7 çocuk öldürdü; 32 kadına tecavüz etti; 102 kadını taciz etti; 325 kadını zorla fuhuşa sürükledi; 189 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 212 kadını ise yaraladı.”

Öner, “Bu utanç tablosunu örtbas etmeye çalışanların, çocuk istismarının meşrulaşmasından sorumlu olanların, kadın katillerine yol açanların, kolaylık tanıyanların hesap vermesi için mücadeleye, dayanışmamızı yükseltmeye, ses vermeye, ses olmaya devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna ilan ediyoruz" diye ekledi.

Öner, AKP rejiminin kadın ve çocuklara yönelik politikalarını ve sonuçlarını şöyle sıraladı:

"* Resmi rakamlara göre son on yılda 482 bin 908 çocuk evlendirildi.

* Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı. Çocuk tecavüzlerinin sadece yüzde 5’i ortaya çıkıyor, yüzde 95’i ise gizli kalıyor. Yani bu sayı, buzdağının sadece görünen bir kısmı!

* Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre yılda ortalama 17 bin çocuk istismarı davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i cezasızlıkla sonuçlanıyor!

* 2009 yılı Temmuz ayında Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktı.

* 2013 yılının Eylül ayında evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi getirildi.

* 2015’in Mayıs ayında Anayasa Mahkemesi, resmi nikah öncesi dini nikah kıyılmasına verilen cezayı ortadan kaldırdı.

* Anayasa Mahkemesi yine bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi”nin önünü açtı.

* 2016 yılı Kasım ayında çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge AKP hükümeti eliyle Meclise getirildi. Önerge tepkiler sonucunda geri çekildi.

* 2017 yılı Mayıs ayında çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oy çokluğu ile reddedildi.

* 2018 yılında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen 115 çocuğun hamile olduğu halde adli makamlara bildirilmediği skandalının yankısı sürerken bu kez de Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yüzlerce küçük yaşta çocuğun hamile olduğu halde bildirilmediği ortaya çıktı."