'Altürk'ün katili devlet ve yargıdır'

HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA, Berivan Altürk’ün katledildiği yerde açıklama yaparak, katilin Türk devleti ve yargısı olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Şırnak’ın Uludere ilçesinde boşandığı erkek tarafından katledilen Berivan (Mihriban) Altürk’ün katledildiği yerde açıklama yaptı. Eyleme HDP’li Milletvekilleri ve HDP’li Belediye Eşbaşkanları ile çok sayıda kadın katıldı. HDP Uludere İlçe Örgütü binası önünde toplanan kitle, Doğu Mahallesi’nde Berivan Altürk için kurulan taziye evine kadar yürüdü. Ardından “Kadın cinayetleri isyanımızdır” pankartı açan kadınlar, Berivan Altürk’ün fotoğraflarını taşıyarak katliamın yaşandığı yere kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

'HESAP SORACAĞIZ'

HDP Uludere Eşbaşkanı Zilan Yaman, iktidarın erkek egemenliğinden beslendiğini belirterek, “İktidar, şiddeti gün geçtikçe kadın bedeni, hakları ve yaşamı üzerinde normalleştirmek istemektedir. Kadın düşmanı politikalar, cezasızlık politikası ve kadın kazanımlarını hedef almasıyla erkeklere cesaret vermektedir” dedi.
Her gün onlarca kadına yönelik şiddet ve katledilme haberlerini aldıklarını ifade eden Yaman, “Bugün katledilen Berivan Altürk için buradayız. Hesap sormak için buradayız. Berivan Altürk, boşandığı erkek tarafından sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayarak katledildi. Berivan Altürk’ün faili kadın kırımını derinleştiren, cezasızlık ve iyi hal indirimi ile omuz sıvazlayan, erkek devlet ve onun yargısıdır” diye konuştu.

KÜRDİSTAN'DA ÖZEL SAVAŞ VE KADIN KATLİAMLARI

“Kürdistan’da özel savaş politikalarının giderek derinleşmesiyle birlikte kadın katliamları da artmıştır” diyen Yaman, “Kürt kadınının yaşadığı baskı ve cezalandırmalar gün geçtikçe artarken kadın kurumlarının, kadın yaşam merkezlerinin, kadın danışma merkezlerinin kayyımlar eliyle gasp edilmesi şiddete maruz kalan kadınları ölüme ve şiddete daha da yakınlaştırmıştır. Kadınlar, Hakkari’de, Dersim’de Amed’de, Şırnak ve daha birçok ilde üniformalılar eliyle hedef alınmıştır. Bir yandan erkeklerin saldırısı, diğer yandan kapitalizmin saç ayağı olan ulus devletin yarattığı şiddet kendini Kürt kadınları üzerinden devam ettirmeye çalışmaktadır. Hedeflenen, kadınlardır, hedeflenen örgütlü kadın mücadelemizdir. Erkek aklın ve yaratımı olan ulus devletin karşısında kadın özgürlükçü yaşamı inşa etmeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de kadın özgürlük mücadelemizi ve öz savunmamızı büyüteceğiz” ifadesini kullandı.
Berivan Altürk’ün ablası Taybet Üren, hala yakalanmayan failin cezalandırılmasını istedi. “Bu son olsun” diyen Üren, kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli adımların atılmasını talep etti.
Eylem “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganlarıyla sonladı.