Amedli kadınlar özgürlükleri için mitinge akın ediyor

Amed'de kadınlar, 8 Mart mitingi için İstasyon Meydanı’na akın ediyor.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Amed'de bulunan İstasyon Meydanı'nda miting düzenleniyor. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, "Dem dema azadiya jinan e” (Kadın özgürlük zamanı) şiarıyla düzenlenen miting için kadınlar kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi.
Mitingin yapıldığı alanda bulunan yüksek binalara özel harekât polisleri konuşlandırıldı. Mitinge giden bütün alanlara yüzlerce polis ve çok sayıda zırhlı araç yerleştirildi. Alana girmek için kontrol noktalarına gelen kadınlar, uzun bir süre bekletildi. Alana girmeye başlayan kadınlar, 3 kontrol noktasında aramadan geçirildi.

 HASTA TUTSAKLAR SELAMLANDI

Miting alanına, üzerine “Girtiyên newxeş rûmeta me ne” (Hasta tutuklular onurumuzdur), “Yoksullaştırmaya ve kadın düşmanlığına karşı alanlardayız”, “Ez Kurd im, perwerdehiya bi kurdî daxwazim” (Kürdüm, anadilde eğitim istiyorum) ve “Direnişimizi Garibe'den, Israrımızı Garibe Ana'dan, Gülümseyişimizi Deniz'den aldık" pankartları asıldı. Yine hasta tutsak Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla “Aysel’in hafızası hafızamızdır” pankartı asıldı.
Pankartların yanı sıra mitingin yapılacağı alan, rengarenk flamalarla donatıldı. Miting sahnesi ise üzerine “Zaman, kadın özgürlük zamanı” yazılı dev pankartla süslendi.
Kadınlar, rengarenk giysileri ve başlarına taktıkları sarı, kırmızı ve yeşil renklerdeki flamalarla alana akmaya başladı. Birçok kadın, “Jin, jiyan, azadî” yazılı bayraklar ile hasta tutsakların durumuna dikkat çeken dövizler taşıdı. Alandaki kalabalık artmaya başladıkça meydandan zılgıt ve sloganlar yükselmeye başladı.
Miting alanına ilk giriş yapan kadınlar, seslendirdikleri şarkılar eşliğinde uzun bir süre halay çekti.
Mitinge kortejler şeklinde giriş yapmak isteyen kadınlar ise uzun süre polisler tarafından engellendi. Kadınlar, polisin “Dikkat, dikkat, polis konuşuyor” anonsuna, “Dikkat, dikkat, kadınlar konuşuyor” şeklinde karşılık verdi.
Hasta ve infazları yakılan tutsakların özgürlüğü için 113 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri de kendi kortejlerini oluşturarak, alana geldi. Anneler, “Zaman, değerlere sahip çıkma zamanı” pankartı taşıyarak, Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkencelere karşı yazılan şarkıları seslendirdi.