Ankara’da binlerce kadından coşkulu 8 Mart kutlaması
Ankara’da binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkulu bir şekilde kutladı.
Ankara’da binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkulu bir şekilde kutladı.
Kutlama Sakarya Caddesi’nde gerçekleşti. Ankara Kadın Platformu, “Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyandayız” şiarıyla yapılan kutlamaya binlerce kişi katıldı.
Renkli kıyafetlerin dikkat çektiği kutlamada “Hiçbir yere sığamam gönlüm feminist isyanda”, “Evde işte sokakta medyada erkek şiddetine hayır”, “Ev köleliğine düşük ücrete hayır”, “Katledilen kadınlar için isyan”, “Burjuva ideoloji babandır”, “Yağma yolsuzluk ve yoksulluktan bıktık iş ekmek adalet için özgürlük” yazılı dövizler göze çarptı.
Polis miting alanının beş ayrı yerinde arama noktası kurdu. Platform üyeleri de güvenlik için giriş ve çıkışlarda bekledi. Zaman zaman polislerle gergin anlar yaşandı. Polislerin hem trans kadın hem de Kürtçe pankart düşmanlığı gerilimlere neden oldu.
Miting alanında platform adına konuşan Dilek Yıldız, AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarıyla kadın kazanımlarına saldırdığını belirtti.
Yıldız, 8 Mart’a günler kala Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefli İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığını hatırlatarak “İnsan aklıyla dalga geçerek hazırlanan bir insan hakları eylem planı” dedi.
Yıldız, “Türk-Sünnî, heteroseksüel, beyaz ve erkek kimlikleri dışında kalan herkesi kriminalize etmeye adeta ant içmiş halde, kadınları ve LGBTİ+ları nefret söylemleriyle hedef gösteriyor, saldırıya uğramalarına ve öldürülmelerine göz yumuyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bizler tüm renklerimizle yan yana olmanın coşkusuyla tüm homofobik, bifobik, transfobik saldırılara karşı birlikte direneceğiz” şeklinde konuştu.
Kürt kentlerinde kadınlara yönelik tecavüz politikasına da tepki gösteren Yıldız, cansız bedeni teşhir edilen YJA Star'lı Ekin Wan’dan sonra Gökçe Kurban’ın da kadın bedenine yönelik cinsel ve fiziksel işkence sonucunda katledildiğini anımsattı.
Yıldız, Boğaziçi direnişine katılan LGBTİ+’lara yönelik saldırılar, eş başkanlığın suç sayılması, kayyumlar, göçmen ve mültecilee yönelik nefret söylemleri gibi çok sayıda soruna dikkat çekti.
Yıldız, son olarak “Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşadığımız Kovid-19 sürecinde evlere kapanmayı, isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Birbirimizi en iyi bizler koruruz diyerek, birbirimizden güç almak için, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir demek için, kadın dayanışmasını büyütmek için bu sene de 8 Mart’ta alanları doldurduk.”
Yapılan konuşma ardından miting çekilen halaylarla sona erdi.