Ankara Kadın Kapalı Cezaevi’nde taciz ve çıplak arama!

Ankara Kadın Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama uygulaması dayatılırken, tutsaklar askerler tarafından da taciz ediliyor. Yaşananlara ise kadınlar ilginç bir eylemle cevap veriyor.

Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda taciz olayları hız kesmeden devam ediyor. Son dönemlerde hastane ve mahkemeye gidişler de gardiyanın yaptığı rutin üst aramasının haricinde, bir de askerin üst arama dayatması eklendi.

Tutuklamaların, sürgün ve sevklerinin yoğunlaştığı bu dönem de cezaevine yeni getirilen kadın tutsaklara da çıplak arama dayatılıyor. Kabul etmemelerine rağmen bu arama işkence ve zorla gerçekleştiriliyor.

Ağustos ayında açık görüşe gelen kadın ziyaretçilerden ise iç çamaşırlarını çıkartmaları istendiğini aktaran tutsaklar, yaşanan son saldırılara karşı hücrelerden çıkarttırıldıkları her sefer de üzerlerindeki gömlek bluz gibi kıyafetleri çıkartıp, üst kısımların da sadece iç çamaşırları kalacak şekilde yürüdüklerini. Gidecekleri yerlere bu şekilde gidip, hücrelere dönünceye kadar da elbiselerini giymediklerini kaydettiler.

Ankara Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan TKP/ML tutsağı Resmiye Vatansever, yaşananları ANF’ye gönderdiği mektubunda şu şekilde anlattı:

“Bu hapishanede de tacizler hız kesmeden devam ediyor. Son dönemlerde hastane ve mahkemelere gidişlerimizde gardiyanların yaptığı rutin üst aramalarına bir de askerin arama yapma dayatması eklendi. Üstelik de bu aranalar her zamanki yerinde değil de kameraların olmadığı (çıplak arama saldırılarının yapıldığı odada) yapılmak istendi. Böylesi bir aramayı kabul etmedik ve şimdilik yapılmasını engelledik.”

“Ancak hapishanelerde, bu tür saldırıların sürekliliği ve bir çok şekli var. Ağustos ayı açık görüşüne gelen kadın ziyaretçilerden de iç çamaşırlarını çıkartmalarının istendiğini öğrendik. Aynı zamanda, tutuklamaların ve sürgün sevklerin yoğunlaştırıldığı bu dönemde bu hapishaneye yeni getirilen arkadaşlarımıza çıplak arama dayatılıyor. Kabul etmemelerine rağmen zorla bu arma yapılıyor. Bizler de her zaman olduğu gibi bu saldırılara protestolarla cevap veriyoruz. Son saldırılarla birlikte protestolarımıza yenilerini ekledik. “

“TKP/ML TİKKO, PAJK, MLKP tutsakları olarak hücrelerden çıkarttırıldığımız her sefer de “Çıplak aramaya hayır” , “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları eşliğin de, üzerimizdeki gömlek bluz gibi kıyafetleri çıkartıp, üst kısmımız da sadece iç çamaşırımız kalacak şekilde yürüyoruz. Gideceğimiz yerlere bu şekilde gidip, hücrelere dönünceye kadar da giysilerimizi giymiyoruz. Aynı zamanda yapılan her çıplak arama saldırısı karşısında hep birlikte slogan atıyor kapılara vuruyoruz.”

...