Anne mesleğiyle torunlarına bakıyor

Merak sardığı ana mesleğini yarım asırdır sürdüren Nazê Ana, el işinden elde ettiği gelir ile hem geçim kaynağını sağlıyor hem de 6 torununa bakıyor.

10 çocuk annesi Nazê Eglî, babasız kalan 6 torununa, yaptığı yastık kılıfı, yelek, patik, panço, şapka gibi şeyleri satarak ve terzicilik yaparak bakıyor.

Nazê Ana, 12 yaşındayken annesinin yaptığı el işine merak sarıyor ve annesinden ona da el işi yapmasını öğretmesini istiyor. Annesi öğretmek istememesine rağmen ısrarı ile öğrendiğini belirtiyor.

Annesinin eline bakarak öğrendiğini söyleyen Nazê Ana, “Annem el işini öğrenmeme karşıydı ama kendi ısrarımla öğrenmek istedim. Eline bakarak öğrendim, ardından yapa yapa geliştirdim” diyor.

SANAT GÖZÜYLE BAKIYOR

50 yıldır yaptığı mesleğe sanat gözü ile bakan Nazê Ana, “Yapıp yapmamak benim elimde. Ne zaman yapmak istersem yapıyorum. İhtiyaca ve gücüme göre yapıyorum” diyerek, bu işi serbest bir meslek olarak da ele aldığını belirtiyor.

El emeğinin değerli olduğunu ve geçimini el işi ile sağladığını kaydeden Nazê Ana; “Gittiği her yere ipimi ve tığımı da götürüyorum. El emeği olduğu için seviyorum. Nerede olursan ol rahatlıkla yanında taşıyabiliyorsun ve yapmaya devam ediyorsun” diyor.

KIZINA DA ÖĞRETİYOR

El işinin hem alışkanlık hem de merak ve sabır duygusunu geliştirdiğini ifade eden Nazê Ana, küçük kız çocuğuna da annesinden devraldığı mesleği öğrettiğini söylüyor.

Nazê Ana talebe göre çalışıyor; bir mağazası yok. Uzun yıllardır yaptığı bu işe elinin yatkın olduğunu, bir çalışmayı iki günde bitirdiğini, kazağı giyecek bir yetişkinse genelde 5 günde bitirdiğini söylüyor.

TORUNLARININ HEM ANNESİ HEM BABASI

Nazê Ana, 5 yıl önce bir oğlunu elim bir kazada yitirmiş, bir oğlu ise Türkiye zindanlarında esir. Bu çocuklarına ait 6 çocuğa kendisi bakıyor: “Şehit düşen oğlumun 2 çocuğuna ve zindanda olan oğlumun 4 çocuğuna bakıyorum. Torunlarımı büyüttüğüm, sahip çıktığım için çok mutluyum. Torunlarımın yanımda olması oğullarımın yanımda olması gibi. Onlarla yaşamak beni mutlu ediyor. Bir dakika olsun benden uzak kalmalarına izin vermem, hep benimle beraberler. Çocuklarımdan bana kalan tek şey, torunlarım. Hem onlar bana bağlı hem de ben onlara… Torunlarıma hem annelik hem de babaannelik yapıyorum. Torunlarımın mutluluğu benim mutluluğum. El işi ile 6 torunumu büyütüyorum. Kazandığım para ile ihtiyaçlarını giderebiliyorum.”