Arjantin’de kürtaj hakkı için karar günü
Arjantin’de kadınların aylardır beklediği kürtaj hakkının tanınmasına yönelik kanun tasarısı bugün Senato önüne gelecekken, Katolik Kilisesi’nin baskısıyla yasanın bloke edilebileceği sanılıyor.
Arjantin’de kadınların aylardır beklediği kürtaj hakkının tanınmasına yönelik kanun tasarısı bugün Senato önüne gelecekken, Katolik Kilisesi’nin baskısıyla yasanın bloke edilebileceği sanılıyor.
Her yıl onlarca kadının ‘merdiven altı’ denilen yöntemlerle kürtaj olması nedeniyle yaşamını yitirdiği Arjantin’de kürtaj hakkını tanıyan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da görüşülecek. Bugün tasarıyı görüşecek Senato, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’ne göre daha muhafazakar bir yapıya sahip ve tasarının reddedilme ihtimali oldukça yüksek.
KATOLİK KİLİSESİ’NİN ETKİSİ
44 milyon nüfuslu Arjantin’de Latin Amerika’da kürtaj hakkının tanındığı dördüncü ülke olma ihtimali, Senato’nun özellikle Katolik Kilisesi’nin son günlerdeki baskısına karşı gelmeyeceği sanılıyor.
Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısına karşı Cumartesi günü kilisenin çağrısıyla başkent Buenos Aires’de binlerce kişi bir araya gelmişti. Ülkede oldukça etkili olan Katolik Kilisesi, bugün de yasa tasarısının Senato’da görüşülmesi vesilesiyle bir ayin düzenleyecek.
Kilise kürtajın ‘cinayet’ olduğu tezini öne sürerken, ‘Hem annenin hem de doğacak çocuğun yaşamını kurtaralım’ sloganıyla eylemlere çağırmıştı.
HER YIL ONLARCA KADIN YAŞAMINI YİTİRİYOR
Arjantin’de kürtaj hakkı halen sadece anne için ölüm tehlikesi bulunması veya tecavüz halinde mümkün. Yasa tasarısı ise, 14 haftaya kadar gebeliklerde kürtaj hakkını tanırken, kürtajın ülkedeki tüm sağlık merkezlerinde ücretsiz olmasını öngörüyor.
Yasak nedeniyle her yıl onlarca kadının sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırması sonucu yaşamını yitirdiği biliniyor.
18 Latin Amerika ülkesi arasında sadece Uruguay ve Küba ile Meksika’nın başkenti Meksiko’da kürtaj hakkı tanınıyor. Latin Amerika ülkeleri, Katolik Kilisesi’nin en güçlü olduğu ülkeler olarak öne çıkıyorlar.