Arjantinli senatörler kürtaj hakkını reddetti

Arjantin Senatosu, sokakların baskısıyla meclise taşınan kürtaj yasasını reddetti.

Arjantinli senatörler bu Perşembe günü yaptığı oylamada, kürtaj yasasına ilişkin umutlara nokta koydu. Yasa Haziran ayında Parlamentodan geçmiş ve umutları arttırmıştı.

38 senatör yasa tasarısına karşı, 31’i tasarı lehine oy kullandı. Tasarı, gebeliğin ilk 14 haftasına kadar kürtaj hakkı tanıyordu.

MİLYONLARCA KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Oylamanın yapıldığı sırada Kongre meydanında iki grup karşı karşıyaydı. Kürtaj karşıtları, senatörlerin kararı ardından sevinç çığlıkları ve hafi fişekler atarken, diğer tarafta yasal, özgür ve ücretsiz kürtaj hakkı talebini sembolize eden yeşil fularla toplanan kalabalıkta hayal kırıklığı vardı. Kürtaj karşıtları, ateşler yakarken polis taş attı.

Buenos Aires’te sokaklara inen kürtaj yanlılarının sayısı organizatörlere göre 2 milyondu. Ancak bu baskı da, yasanın geçmesini sağlamadı.

HER YIL 500 BİN KADIN KÜRTAJ OLUYOR

Tahminlere göre Arjantin’de her yıl 500 bin kişi kürtaj oluyor. Kadın hareketleri son iki yıldır kürtaj hakkı için yoğun bir çaba içerisindeydi. Sokakların baskısı üzerine Arjantin’in merkez sağcı Cumhurbaşkanı Mauricio Macri, kürtaj hakkını parlamentoda ülke tarihinde ilk kez tartışmaya açtı. Macri’nin kendisi de kürtaja karşı tutumu ile biliniyor.

Mevcut durumda kürtaj karşıtları kazandı. Konunun yeniden parlamentoda incelenebilmesi için muhtemelen 2020 yılını beklemek gerekecek.