‘Avrîn, Axîn, Koçerîn ve Roza; Gurbetelli ve Xelîl Dağlar’ın izinde ölümsüzleşti’

YJA Star Basın Merkezi, Medya Savuna Alanlarında şehit düşen Avrîn Mehsûm, Axîn Amûdê, Roza Rênas Amed ve Koçerîn Rojîn anısına yayınladığı mesajda “bize bıraktıkları özgürlük mirasını zaferle mutlaka buluşturacağız” dedi.

YJA Star, 2022 yılının Eylül ayında şehit düşen Leyla Turgut (Koçerîn Rojîn), Dilsoz Habîb (Axîn Amûdê), Songül Tarıncı’nın (Roza Rênas Amed), Berîvan Mustafa’nın (Avrîn Mahsum) bir açıklama yayınladı.

“Özgür basının kadın çizgisini temsil eden Avrîn Mehsûm, Axîn Amûdê, Roza Rênas Amed ve Koçerîn Rojîn yoldaşlarımızın şehadetini büyük bir onur ve intikam yeminiyle karşılıyoruz” denilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Avrîn, Axîn, Roza ve Koçerîn yoldaşlarımızın şahsında özgür basının tüm şehitlerini anıyor ve yüce anılarının önünde saygıyla eğiliyoruz. Büyük bir yurtseverlik bilinci ve Kurdistanî değerlerle yoldaşlarımızı yetiştirerek insanlık devriminde pay sahibi olmuş onurlu şehit ailelerimize, baş sağlığı diliyor ve yoldaşlarımızın mücadelesine sahip çıkarak onların hayallerinin teminatı olacağımızın sözünü veriyoruz. Özgürlük mücadelesinde bedel vermiş herkes bilmelidir ki, bizler yoldaşlarımızın emeklerini asla unutmayacak ve daha çok çalışarak, daha çok emek vererek bize bıraktıkları özgürlük mirasını zaferle mutlaka buluşturacağız.

Avrîn Mahsûm yoldaşımız Kürt toplumunun doğal kültür özelliklerini taşıyan yurtsever bir ailede doğup büyümüş ve buna uygun olarak sade ve mütevazi kişilik kazanmıştır. Başta kadınlar olmak üzere Ortadoğu ve dünya halklarının umuduna dönüşen Rojava Kadın Devrimi’nden etkilenen Avrîn yoldaşımız, 2014 yılında kadın devriminin bir neferi olmak için devrim saflarına doğru yol almıştır.   Özgür kadın çizgisinde Apocu militan özellikleri kazanan Avrîn yoldaşımız gerçeklerin dili olmak adına katıldığı ilk günden beri basın faaliyetlerini büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmüştür. Cesaretiyle örnek alınan Avrîn yoldaşımız kendisinden beklenenin ötesinde, her zaman zor alanlarda olmayı tercih etmiş ve ‘Çağın Direnişi’nde en ön mevzide yerini almıştır. Efrîn savaş mevzilerinde birebir bulunan yoldaşımız, DAİŞ çeteleri ve destekleyicisi konumundaki işgalci Türk faşizminin gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterme başarısını segilemiştir. Avrîn yoldaşımız TC vahşetinin ve savaş suçlarının tanıklığını yaparken aynı zamanda DAİŞ’ten özgürleştirilen alanlarda üzerindeki kara çarşafı atan kadınların umut dolu gözlerini kareleyerek kadın devrimin coşkusunu dünyanın gözleri önüne sermiştir. Kölelikten kurtuluşunu zılgıtlar çekerek karşılayan kadınların sevincini Avrîn gibi yoldaşlarımızın kadrajından gören dünya insanlığı, yarına dair inancını bu yoldaşlarımız sayesinde tazelemiştir. Avrîn yoldaşımız en ağır savaş koşullarında dahi hiçbir zaman mevzilerin gerisinde durmamış ve nerede bir zorluk varsa, orada olmayı bilerek hakikatin gerçek arayışçısı olduğunu her yerde somutlaştırmıştır. Avrîn yoldaşımızın diğer bir özelliği de hakikat arayışlarını sınırsız kılmasıydı. Arayışlarının peşinden 2020 yılında gerilla alanlarına geçen Avrîn yoldaşımız; YJA Star Basın Merkezi’nin faaliyetlerinde yer alarak özgür kadının hakikat çizgisinde yürüme ısrarını burada da sürdürmüştür. Devrim saflarında profesyonelleşen Avrîn yoldaşımız yılların birikimiyle sömürgeci faşist Türk devletinin işgal saldırılarını yoğunlaştırdığı Metîna alanına geçerek faşizmin deşifre edilmesinde tarihsel bir misyon üstlenmiş ve çalışmalarını sürdürdüğü esnada ölümsüzleşmiştir.

Axîn Amûdê yoldaşımız, özgürlük mücadelesine bedeller vermiş bir ailede, derin yurtseverlik bilincinin yaşandığı Amûdê’de dünyaya gözlerini açar. Şam’da sosyoloji okuyan Axîn yoldaşımız Rojava Özgürlük Devrimi’nin başlamasıyla büyük bir istekle devrim saflarına koşar ve yılların özlemiyle ana dili olan Kürtçe’ye sarılır, asimilasyon politikalarından intikam alırcasına kendi dilinin öğretmenliğini yapar. Devrimi sürekli büyütme iddiasıyla çalışmalara katılan Axîn yoldaşımız, var olanla yetinmez ve devrime imkanlar yaratan bir militan duruşun sahibi olur. 2015 yılında devrimcileşen Axîn yoldaşımız, savaşın keskinleştiği bir dönem olan 2016 yılında dağlara yol alır. Uzun yıllar hem HPG hem de YJA Star Basını’nda yer alan Axîn yoldaşımız buralarda önemli bir emeğin sahibi olur. Özgür kadın çizgisinde basın faaliyetleri yürüten Axîn yoldaşımız merkezi çalışmaların yanında gerillacılığın pratik sahalarında yürüttüğü çalışmalarla da hem gerillanın hem de direnerek şehadete ulaşmış yoldaşlarının sesi olur. Sömürgeci faşist Türk devletinin işgal operasyonlarını sürdürdüğü Medya Savunma ve Direniş Alanlarında işgalcilerin gerçek yüzlerini ve gerillanın direnişini belgelemek ve toplumla paylaşmak için görevinin başındayken şehitler kervanına katılır.

Koçerîn Rojîn yoldaşımız Qers’te dünyaya gelir. Gençlik faaliyetlerinde yer alan Koçerîn yoldaşımız, defalarca kez Türk devleti tarafından göz altına alınır. Henüz siyasi faaliyetler sürdüğü esnada devrimcileşen Koçerîn yoldaşımız, halk serhildanlarına öncülük yapacak düzeye ulaşır. 2013 yılında sistem karşısındaki tepkisini daha da büyüten Koçerîn yoldaşımız devrime katılım düzeyini büyütme kararını verir. 2013 yılında artık bir PKK’lidir. Avaşîn ve Zap’ta bir kadın gerilla olarak kendisini yeniden yapılandırır. Mexmûr alanı, Koçerîn yoldaşın Kürt Halkını daha da yakından tanıdığı bir yer olur ve burada halkının onuru koruma sorumluluğunu üstlenir. Merkez Karargahın stratejik çalışmalarında yer alan Koçerîn yoldaşımız, son olarak HPG basınında yer alır. Koçerîn, komple bir militan olmanın gereğini yerine getirerek gerektiğinde silahıyla, gerektiğinde kalemiyle, gerektiğinde kamerasıyla özgürlük mücadelesinin öncülerinden biri oldu. Hangi araçla olursa olsun sömürgeciliği, faşizmi darbelemeyi esas aldı ve başardı. Koçerîn yoldaşımız azmiyle, kaygısız katılımıyla nerede olursa olsun bir devrimci olmasını bildi ve devrim görevlerini başarıyla yerine getirdi. Özgür kadın çizgisinde basın faaliyetleri yürüten Koçerîn yoldaşımız aynı tempo ve başarı performansını bu alanda da gösterdi. Dağların hakikatinin sesi olmak için Medya Savunma ve Direniş Alanları’nda görevini yürütürken Gurbetelli ve Xelîl Dağlar’ın izinde sonsuzlaşanlardan oldu.

Roza Rênas Amed yoldaşımız, Amed’te dünyaya gözlerini açtı. Yurtsever değerler taşıyan ve toprağına bağlı bir aile ortamında şekillendi. Henüz genç yaşlarında halkının soykırımla yüz yüze olduğunu bilince çıkararak, ülkesinin sömürülmesinin acısını yüreğinin derinlerinde hissetti. Bu duygu ve bilinçle PKK gerçekliği içinde kendisini anlama kavuşturdu. Katıldığı 2015 yılından şehadetine kadar Rojava’dan Qendîl’e, devrimin ihtiyaçları temelinde kendisini örgütledi. Roza yoldaşımız bu devrim yılları içerisinde pek çok direnişe tanık oldu. Bunları tarihe mal etmek için her zaman büyük bir bilinçle katıldı ve belgelemek için arayışları oldu. Yoldaşlarının yaşamını, direniş anlarını, gerillaların değerlendirmelerini kayıt altına alarak bunların basında paylaşılması için büyük emek göstererek, basını güçlü besleyen bir misyonun sahibi oldu. Roza yoldaşımız da gerilla direnişinin halka taşırılmasında büyük pay sahibi olarak eşsiz emeğiyle şehitlik mertebesine yükseldi.

Yoldaşlarımız Avrîn, Axîn, Koçerîn ve Roza tüm zorluklarına rağmen imkanları aşan bir kararlılıkla sömürgeci faşist Türk devletinin özel savaşını belgelediler. Gerilla alanlarında muhabirlik yapmak, böylesi orantısız ve ahlaktan yoksun bir savaşın içerisinde toplumu gerillanın direnişine ve başarılarına tanık etmek öyle kolay olmasa gerekir. Fakat yoldaşlarımız bu çalışmaları yürekten ve büyük bir bilinçle gerçekleştirdiler. Sömürgeci faşist Türk devletinin vahşetinden halkımızı haberdar eden yoldaşlarımız; halkı için direnen ve canını veren yiğit evlatlarını tarihe mal ederek Kurdistan’da yeni bir direniş tarihinin yazıcısı oldular. *

Onlar hakikat yolunun aşığıydılar. Yoldaşlarımız sömürgeci faşizmin Kürt Halkına soykırımı dayattığı bu sürece savaş muhabiri olarak katıldılar ve tarihsel bir misyon üstlendiler. Yoldaşlarımız topluma hakikati yansıtmak için hiçbir kaygı duymadan savaş ve keşif uçaklarının bombalamaları altında görevlerini yapmak için mevziden mevziye koşturdular. Büyük bir cesaret ve mütevazi bir duruşla özgür kadının basın çizgisinin sürdürücüsü oldular. Yoldaşlarımız devrimci duruşlarıyla özgür basın geleneğinde yeni bir hakikat sayfası açarak adlarını bu sayfalara altın harflerle yazdırdılar.  YJA Star’ın özgür kadın militanları olarak HPG ve YJA Star Basını adına faaliyet gösteren yoldaşlarımız, özgürlük davasının şehitlerini herkese anlatarak, gerilla yaşamını anı anına takip ederek halkı için direnenleri halkıyla buluşturan köprü olmayı başardılar. Avrîn, Koçerîn, Axîn ve Roza yoldaşlarımız dağlardaki büyük emekleriyle hem gerilla olarak, hem de kadın savaş muhabiri olarak yoldaşlarının yüreğinde ve halkların hafızasında sonsuzluk hakikatine eriştiler.

Yoldaşlarımız sömürgeci faşist Türk devletinin savaş suçlarını gözler önüne serdikleri için özel olarak sömürgeciliğin hedefi haline geldiler ve hakikatin peşinden fedaice koşarken şehitler kervanına katıldılar. Yoldaşlarımız sesleri, kamera ve kalemleriyle hem de sırtlarında taşıdıkları silahlarıyla hakikatin özgürleştirilmesinde büyük bir savaşım yürüttüler. Onlar; Arjîn Amedlerin, Nûjiyan Erhanların, Sarya Onur, Deniz Penaber, Alî Kanîroj, Xemgîn Amed ve Hindistan Penaberlerin yolunda, tıpkı Dilovan Mazlum, Jiyan Amargî, Zelal Sîdem, Ekin Wan ve Amara Ronahî gibi yürüyerek başarılarıyla zafere ulaşma yolunu hepimize gösterdiler.

Bizler de, YJA Star basının emekçileri olarak onların yoldaşlığına layık olmak için daha çok çalışacağız, onların mücadelelerine denk bir mücadele yürüterek sözlerine, mücadele gerçekliklerine ve uğruna şehadete ulaştıkları yaşam hakikatlerine sonuna kadar sahip çıkacağız. Bizler hakikatin susturulmasına ve gerçeklerin karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Bu, bizim şehitlere olan ve ödememiz gereken borcumuzdur. Onlar hakikat uğruna canlarını bedel verdiler, bizler de yeryüzü gerçeklerin yüzü oluncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz ve yoldaşlarımızın özgürlük hayallerine sonuna kadar sahip çıkacağız.

Yaşasın Özgür Basın Şehitleri!

Yaşasın Özgür Kadın Çizgisinin Basın Şehitleri!

Yaşasın Hakikat Uğruna Canlarını Bedel Verenler!

Şehitler Ölmez!”