Avrupa idari kurullarda kadın kotası belirledi
Avrupa Birliği müzakerecileri, 2026'nın ortalarına kadar şirket yönetim kurullarında ilk kez kadın kotası üzerinde anlaştı.
Avrupa Birliği müzakerecileri, 2026'nın ortalarına kadar şirket yönetim kurullarında ilk kez kadın kotası üzerinde anlaştı.
Yeni yasa, Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinde borsada işlem gören şirketlerin, 2026 ortasına kadar kadınların yürütme dışı yönetim kurullarındaki mevkilerin en az yüzde 40'ını, yürütme ve yürütme dışı rollerin ise toplamda yüzde 33’ünü elinde bulundurmasını şart koşuyor.
On yıl boyunca ilerleme kaydedilmeyen yasa tasarısı, Almanya ve Fransa’nın desteğiyle bu yıl yeni bir ivme kazandı.
Avrupa Parlamentosu'nun bu konudaki baş müzakerecisi Hollandalı sosyalist Lara Wolters, "Uyuyan Güzel'i nihayet uyandırmayı başardık" dedi.
Şirket kurullarında cinsiyet temsili ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyor. Estonya'da, yönetici olmayan koltukların yüzde 9'u, Fransa'da yüzde 45'ten fazlası kadınlar tarafından tutuluyor. Fransa'nın kendi yasal hedefi yüzde 40 iken, bu hedefi aşan tek AB ülkesi olarak dikkat çekiyor.
Fransa, Almanya ve İtalya'nın 2010'dan itibaren ulusal hedefler koymasının ardından AB kurullarında kadınların temsili arttı. Ancak AB'de borsaya kote en büyük şirketlerin yürütme dışı yönetim kurulu üyelerinin üçte birinden daha azının kadın olması nedeniyle ilerleme son zamanlarda durdu.
Her ne kadar bu hedefe uymayan şirketlere karşı herhangi bir yaptırım öngörülmese de hedefe ulaşan şirketler “halk tarafından” tebrik edilecek.
AB üyesi ülkelerle yapılan son müzakere turunun ardından, Renew Europe grubu, bunun hedefe ulaşmak için baskıyı artıracağını söyledi.
Wolters, borsaya kayıtlı olmayan büyük şirketlerin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası gibi AB kurumlarının da kapsayan bu “tarihi anlaşmanın geleceğin yolunu açacağını” söyledi.