Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklar için tahliye çağrısı

Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için adalet talep eden Çiğli Kadın Platformu üyeleri, tahliye çağrısında bulundu.

Çiğli Kadın Platformu, Kandıra 1 'Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların tahliye edilmesi için Çiğli Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklar için adalet” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Aysel Tuğluk yalnız değildir” ve “Ayşel için adalet, herkes için adalet” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan platform üyesi Emine Akbaba, AKP’nin iktidarda kalmak için gençlere, kadınlara, Alevilere ve Kürtlere savaş açtığını söyledi. Cezaevlerinin uzun süredir hak ihlali ve kötü muamelenin odağı haline geldiğini belirten Akbaba, “Cezaevleri AKP'nin sindirme-baskı ve şiddet politikalarının rahatça uygulanabildiği yerler haline dönüştü. Eski HDP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise 2016 yılından beri cezaevinde. 22 Mart 2021 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde beş ayrı uzman hekimin muayenesi sonucunda Tuğluk'a kalıcı hafıza kaybı anlamına gelen demans teşhisi konuldu. Tuğluk'un yaşadığı sağlık sorununun annesinin cenazesinde kendisine yapılan saldırının ardından açığa çıktığı belirtiliyor” dedi.

HER ŞEY İÇİN GEÇ OLMADAN

Tuğluk’un ağır sağlık sorunlarının aylardır kamuoyunda bilindiğini vurgulayan Akbaba, “Tuğluk’un hastalığı ilerlemesine rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun AKP eliyle hazırladığı  ‘Hayatını yalnız idame ettirebilir’ raporu gerekçe gösterilerek tahliyesi engelleniyor. Cezaevlerinde birçoğu hasta olan yüzlerce mahpus var. Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuat ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin sağlığa erişim hakkı, tedavi görme hakkı vardır, engellenemez. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz” ifadelerini kullandı.

52 ÜLKEDEN 6 BİN KADIN ‘AYSEL İÇİN ADALET’ DEDİ

“Aysel'i yaşatacak, Garibe’nin ölümünün aydınlatılması için mücadele edeceğiz” diyen Akbaba, “Bizleri dört duvarın arasında yalnızlaştırmaya çalışsanız da dayanışmamız ile buluşacak ellerimiz. Aysel'in ve tüm hasta tutsakların yaşam hakkını ihlal etmenize izin vermeyeceğiz. 5 yıldır tutuklu olan Aysel'i yalnızlaştırabildiniz mi? Sadece birkaç günde 52 ülkeden 6 bini aşkın kadın Aysel için geç olmadan adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklama sloganlarla sona erdi.