‘Başarılı deneyimleri Yemen’de gerçekleştirmek istiyoruz’

Dr. Anjila Al Maamari, Yemen’de 7 yıldan beri süren savaşların birincil hedefi durumundaki kadınlar için ortak bir stratejiye ve bir çatı örgütlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

İran’da kadın öncülüğünde gelişen serhildanların, Yemenli kadınlar için de kendi haklarını elde edebileceklerine dair bir motivasyon kazandırdığı için önemli gördüklerini ifade eden Dr. Anjila Al-Maamari, "Başka ülkelerde başarmış olan kadın hareketlerinin tecrübelerini Yemen kadınları için de gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonca desteklenen hükümete bağlı güçler arasında 7 yılı aşkın süren çatışmalarda en ağır bedeli Yemen kadınları ödüyor. Cenevre merkezli İnsan Hakları ve Özgürlükleri Örgütü’nün (SAM)’ın 2 yıl önce açıkladığı raporlarda, beslenme, barınma, sağlık, göç, zorla kaybettirme, işkence, eğitim, kötü muamele gibi kadınlara yönelik her iki güçten kaynaklı 40 bin vakadan söz ediliyor.

Dr. Anjila Al-Maamari, çatışmalar ve savaşlar sırasında ve sonrasında ruh sağlığı ve psikolojik destek alanlarında akademik bir profesör ve uzman araştırmacı. Dr. Anjila Al-Maamari, 5-6 Kasım tarihlerinde Almanya'nın başkenti Berlin’de düzenlenen Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2. Uluslararası Konferansı’nın da konuğuydu.

Yemen’de Kadın ve Çocukları Destekleme Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin başkanı olan Dr. Al-Maamari, Yemen’deki son durumu ve kadınlara yönelik işlenen suçları ANF’ye anlatarak, ülkedeki kadın örgütlülüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BİR UZLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Yemen’de savaş ve çatışmaların hala devam ettiğine işaret eden Dr. Al-Maamari, şunları anlattı: “Taraflar çözüm için hala hiçbir sonuca ulaşmış değiller. Hala Arap Koalisyonu, Suudi Arabistan öncülüğünde hükümete; İran da Husiler’e destek vermeye devam ediyor. Taraflar şimdiye kadar bir siyasi uzlaşmaya varmış değiller. Suudi Arabistan ile işbirliği temelinde mecliste yönetim kurulu meclisi oluşturmuşlar. Husilerin hakimiyetinde olduğu bölgelerde ise onlar hakim. Hala durum eskisi gibi. Öyle görünüyor ki siyasi bir mutabakat oluşturulmayacak. Bundan  bir buçuk ay önce, uluslararası devletlerin de müdahalesiyle bir ateşkes sağlamak istediler; bir süre tüm taraflar arasında sessizlik yaşansa da bazı bölgelerde çelişkili olan taraflar arasında bazı çatışmalar yaşandı.”

KADINLARIN TEK BAŞINA DIŞARI ÇIKMASI YASAK

Dr. Anjila Al-Maamari, kadın ve çocukların savaştan kaynaklı yaşadığı acılara ve hak ihlallerine ilişkin ise şunları ifade etti: “Kadınların karşılaştığı birçok uygulama var. Kadınlar tek başına bir yerden bir yere gidemiyor. Yanlarında bir erkek olmak zorunda. Kadınlar bu kararın kaldırılması için harekete geçtiler. Bu duruma yönelik birçok açıklama yapıldı. Çünkü kadınlar savaşlarda birinci dereceden hedef oluyorlar. Şehirler arasında göçler oluyor. Bundan dolayı birçok çocuk aç kalıyor. Bu konuda uluslararası bir müdahalenin yapılması gerekir, çünkü hastalıklar çok yaygınlaştı. Birçok çocuk eğitimden yoksun kaldı, küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısı çoğaldı. Kız çocuğu sahibi ailelerin en büyük korkusu, kızlarının tecavüze uğraması. Bu nedenle de kızlarını küçük yaşta evlendiriyorlar. Çok farklı şiddet yöntemleri kadınlar üzerinde uygulanıyor. Ekonomik açıdan kadın şiddete maruz kalıyor. Yani kadınlar her anlamda şiddete maruz kalıyor.”

ORTAK BİR STATEJİYE İHTİYAÇ VAR

Dr. Anjila, Yemen Cumhuriyeti Konsey Meclisi’nde hiçbir kadının yer almamasının da kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerinin artmasında büyük etken olduğunu belirtti.

Ülkedeki durum karşısında kadınların kendi özgürlüklerini ve haklarını elde etmek için mücadele etse de, kadınların haklarını savunacak bir hükümet olmadığı için emeklerinin yok sayıldığını veya çalındığını dile getiren Dr. Anjila, hem hükümetin hem de Husilerin hakimiyetinde olan alanlarda kadınların birlik oluşturamasalar da mücadelelerine devam ettiklerini söyledi.

Kadın hareketlerinin ya da kadınlar adına oluşturulan örgütlerin parçalı olduğunu yineleyen Dr. Anjila Al-Maamari, “Her biri bir taraftan çalışıyor. Onlara gerekli olan ortak bir stratejidir. Tüm kadınları ya da ortak bir kadın stratejisini kapsayacak ve bünyesinde toplayacak bir çatı kadın örgütlenmesine ihtiyaç var” dedi.

YEMENLİ KADINLARI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı’nın düzenlediği 2. Uluslararası Kadın Konferansı’na katılmasını pozitif bir fırsat olarak değerlendiren Al-Maamari, “Amacımız; tüm kadınlara ve tüm devletlere Yemen adındaki devlette kadınların kötü muamelelere maruz kaldığını, onların birçok şeye ihtiyaçları olduğunu anlatmak. Bu anlamda konferanstaki tecrübeler bize birçok şeyi gösterdi. Bunlardan biri, diğer kadın hareketlerini tanımak ve onlarla ortak bir birlik oluşturarak daha güçlü sonuçlara ulaşmaktı. Yine başka ülkelerde başarmış olan kadın hareketlerinin tecrübelerini Yemen kadınları için de gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

İRAN’DAKİ DİRENİŞ MOTİVE ETTİ

İran’da kadın öncülüğünde gelişen serhildanların, Yemenli kadınlar için de kendi haklarını elde edebileceklerine dair bir motivasyon kazandırdığı için önemli gördüklerini ifade eden Dr. Anjila Al-Maamari, “Bu kadınların kendi özgürlüklerine ulaşacaklarına dair büyük inanç var. Bu anlamda hiçbir güç onların mücadelesi ve direnişi karşısında duramayacaktır” dedi.