Basel’de Özgür Kadın Vakfı’nın tanıtımı yapıldı

Rojava’daki Özgür Kadın Vakfı’nın tanıtımı için İsviçre’nin Basel kentinde yapılan toplantıda konuşan Meike Nack, “Ekonomik, sağlık, psikolojik yönden yardımlarının olacağını düşünüyoruz” dedi.

Rojava’daki Özgür Kadın Vakfı’nın tanıtımı için İsviçre’nin Basel kentinde yapılan toplantıda konuşan Meike Nack, “Ekonomik, sağlık, psikolojik yönden yardımlarının olacağını düşünüyoruz” dedi.

Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde İsviçre’nin Basel kentinde Özgür Kadın Vakfı’nın tanıtımı için bir panel düzenlendi. Düzenlenen panele birçok Kürt kadını ve dostları katıldı. Panelde Qamişlo’daki merkezden gelen Özgür Kadın Vakfı uluslararası ilişki temsilcilerinden Meike Nack bir konuşma yaptı.

‘TÜM TOPLUMU DİKKATE ALIYORUZ’

Merkezi Qamişlo’da olan Vakıf’ın Şengal ve Rojava’nın birçok yerinde çalışmaları olduğu dile getiren Nack, Özgür Kadın Vakfı’nın amaçlarını ve çalışmalarını anlatırken, kadınların ve çocukların ekonomik, psikolojik, toplumsal, sağlık ve eğitim sorunlarının çözüme kavuşması amacıyla çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Kadınların ve çocukların sorunlarının tüm toplumu ilgilendiren sorunlar olduğunu söyleyen Nack, “Tüm toplumu da dikkate alıyoruz” dedi. Vakfın çalışmalarının sadece Rojava halkıyla sınırlı kalmadığını dile getiren Nack, sadece Kürt halkını değil diğer tüm Arap, Ermeni, Süryani ve Êzîdî halkını da dikkate alarak bu projeyi yürüttüklerini söyledi.

 ‘KADININ VE TOPLUMUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İNŞA ETMEK İSTİYORUZ’

Yapılan çalışmaların genişleyip amacına kavuşabilmesi için kadınların daha çok yapılan çalışmaların içerisine girmesini amaçladıklarını söyleyen Nack, birçok alanda eğitim ve çalışmaların olduğunu, hem akademik hem de toplumsal eğitim dallarının da bulunduğunu belirtti. Yürütülen bu çalışmalarla birlikte Nack, “Kadının ve toplumun özgürlüğünü inşa etmek istiyoruz” dedi. Rojava’da savaşın olduğunu dile getiren Nack, Rojava’da gerek maddi olsun gerekse akademisyen azlığı olsun büyük bir eksikliğin yaşandığını söyledi. Nack, yaşanılan bu eksiklikleri ortadan kalkması için Avrupa’daki yardım kuruluşları ile diyalogları geliştirdiklerini dile getirdi.

‘BİRÇOK ALANDA EKSİKLİK VAR, BUNLARIN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİYOR’

Avrupa halkının Rojava’ya kadınların direnişi sayesinde yoğun ilgilerinin olduğunu söyleyen Nack, “Ekonomik, sağlık, psikolojik yönden yardımlarının olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Bu çalışmaların içerisinde yer almak istiyorlar, fakat nasıl ve hangi yöntemlerle yapacaklarını bilmediklerini dile getiren Nack, alanlarında uzman hemşire, pedagog, çocuk gelişimi hakkında eğitim alan kişilerin olduğunu belirtti. Uzman kişilere ulaşmak için Avrupa’da paneller düzenlediklerini ifade eden Nack, Birçok kuruluşla diyalog halinde olduklarını belirtti. Rojava’da çalışacak olan kişilerin hem oraya gelip Rojava’yı tanıyabileceklerini hem de uzmanlık alanlarında oradaki halka yardım edebileceklerini söyleyen Nack, “Böylelikle uluslararası ilişkileri de güçlendirebiliriz” dedi.

‘ÇALIŞMALARIMIZ ROJAVA İLE SINIRLI DEĞİLDİR’

Özgür Kadın Vakfı’nın merkezi Qamişlo’da olduğunu dile getiren Nack, çalışmalarının sadece Qamişlo ile sınırlı olmadığını, tüm Cizre Kantonu’nda ve Şengal çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Şengal ile de ilişkileri, açılan koridorlar sayesinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Kobanê’de de yetim çocuklar üzerinde bir proje hazırlığının yapıldığını ifade eden Nack, Êfrîn’de de kadınlara yönelik çalışmaların başladığını belirtti. Suriye’de de çalışma yürüteceklerini de vurguladı.

‘GENÇLERİN BU ALANDA ROLLERİNİ OYNASI GEREKİYOR’

Kürt gençleri yapılan çalışmalara destek olabilmeleri için rollerini oynamaları gerektiğini dile getiren Nack, gençler birçok alanda örneğin, uluslararası ilişkilerde çevirmenlik olsun, kendi alanlarında uzmanlık sahibi olup orada çalışmalar yürütme konusunda olsun ya da Avrupa’da ve birçok yerde ilişkiler kurarak Rojava direnişini daha da genişletebileceklerini söyledi.

Rojava’da yürütülen direnişin çok güçlü olduğunu, açlıkların ve ölümlerin yaşanabileceğini, şehit olunabileceğini, söyleyen Nack, Rojava’da ki halk için çok ağır bir süreç olduğunu belirtti. “Yaşatılan savaş politikalarını iyi bilmemiz gerekiyor, bunun için de savaşı ve düşmanın faşist tutumunu kabul etmeyip, yaşatılan savaştan kaçmak yerine topraklarımıza geri gelip Rojava’daki direnişte hem toplumsal hem de askeri alanda yer almamız gerekiyor” diye konuştu.

Panel alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.