Belçika feminiside karşı yasa çıkaran ilk ülke oldu

Belçika geçen ayın sonunda feminiside karşı bir yasa kabul ederek, Avrupa’da bir ilke imza attı.

Cinsiyete dayalı bir şiddet eylemi olarak ifade edilen feminisid, kadınların cinsiyetleri nedeniyle katledilmesi ile karakterize oluyor. Feminisid terimi, bu suçların sistemik yönüne vurgu yaparken, kadınların cinsiyetlerinden ve kendilerine dayatılan ayrımcılıktan dolayı öldürüldüklerinin altını çiziyor.

Birçok ülke toplumsal cinsiyet eşitliğinde önemli bir gerileme yaşarken, feminiside ilişkin istatistikler alarm veriyor.  Bu nedenle Belçika, Avrupa'daki ilk feminisid karşıtı yasayı çıkaran ilk ülke oldu.

Belçika Parlamentosu, 27 Haziran 2023'te açıkça "Feminisidi Durdurun" adıyla bir yasa çıkardı. Böylece cinsel ve cinsiyetçi şiddete açıklık getirirken, dört çeşit feminisidi ayrıştırıyor:

-bir partner tarafından işlenenler

-Yakın çevrenin dışındaki bir kişi tarafından işlenenler

-diğer olasılıkların yanı sıra zorla kürtaj gibi toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kaynaklanan feminisidler

-feminisidlerin de ötesinde, bu yasa cinsiyete dayalı cinayetlere karşı bir bölüm de içeriyor (örneğin bir trans erkeğin partnerinin şiddetine maruz kalması gibi)

Diğer bir ifadeyle yasa sadece feminisidleri değil, aynı zamanda bu tür suçlara öncülük edebilecek cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve zorlayıcı kontrol gibi farklı şiddet biçimlerini de tanımlıyor.

Yasa kapsamında sorunun boyutunu ve özelliklerini belirlemek için verilerin toplanmasını ve iki yayın yapılması öngörülüyor.

Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsü bu görevden sorumlu olacak ve bu yayınları halkın erişimine açık olacak şekilde web sitesinde yayınlayacak.

Yasa ayrıca kadın cinayetleri ve toplumsal cinsiyete dayalı cinayetlerin analizi için bir Bilim Komitesi oluşturmakta olup, bu komite kadın cinayetleri ve toplumsal cinsiyete dayalı cinayetleri münferit vakalar temelinde analiz edecek. Bu çalışma, eksikliklerin tespit edilmesini ve önleme amacıyla hükümete tavsiyelerde bulunulmasını mümkün kılacak.